Så ska Gotland bli mäktigast i Sverige

Skrivet av Jonas Gustavsson 2015-06-03 och publicerat på sportbladet.se.

Mycket talar för att lilla Gotland är på väg på att bli ett riktigt stort innebandyfäste.
Endre nämns redan som en guldkandidat nästa säsong och nu gör Visby en toksatsning som inleddes redan ifjol. Plus att en ny arena står klar till hösten.
Vad är hemligheten på ön?
– Innebandyn som varumärke är starkt på Gotland, säger Visbys Per Viberg.

Innebandyn är glödhet på Gotland just nu.

Damlaget Endre – sprunget ur en skolklass med tjejer födda 1983 (!) – är redan ett etablerat topplag på högsta nivå och laget har inte missat slutspel en enda gång sedan man gick upp i SSL (eller Elitserien som det hette förr) för elva år sedan. Efter att ha landat ett antal tunga nyförvärv i vår så pekas laget ut som en guldkandidat till nästa år.

Snart kan Gotland även ha ett herrlag i högsta serien. Visby IBK gör nämligen en storsatsning mot eliten som har fått många att höja på ögonbrynen.

Vad är det som händer på lilla Gotland, med bara dryga 57 000 invånare, egentligen?

– Innebandy som varumärke är starkt på Gotland. Många sluter upp. Det är fantastiskt och vi har många fördelar med att vara på just Gotland, säger Per Viberg, klubbchef i Visby.

– Det är oerhört starkt av Gotland att kunna ha två elitlag på den här nivån. Det är många som ställer upp och brinner för det här, säger Harald Hoffman, avgående ordförande i Endre.

Visby IBK har pendlat i seriesystemet de senaste åren, men ifjol, efter att ha missat avancemanget till Allsvenskan, så sjösattes en rejäl satsning. Med bara en spelare under kontrakt och ingen tränare så satte klubben upp som mål att vara ett slutspelslag i SSL redan säsongen 2016/17.

– Innebandyn på Gotland var väl som störst kring millennieskiftet då många upptäckte sporten, det var 1000 personer på våra matcher och det gick bra för laget. Men sedan försvann nyhetens behag lite grand och laget har gått upp och ner i seriesystemet, säger Per Viberg och fortsätter:

– Ifjol var vi tvungna att göra en satsning, annars hade vi inte fått behålla några spelare. Ingen var inte intresserad av ett år till i division ett. Vi var tvungna att paketera en trovärdig produkt.

Det var ingen blygsam målsättning som sattes upp:

År ett skulle man vinna division ett och gå upp i Allsvenskan.

År två skulle man vara topp-4 i Allsvenskan och kvala sig upp till SSL.

År tre skulle man, som nykomling, vara ett slutspelslag i SSL.

– Det är djärvt och vågat, men vi tyckte att det var en trovärdig satsning som vi kan stå bakom, säger Viberg.

– Vi har satt upp delmål längs vägen som vi hela tiden bockar av.

År ett gick enligt plan: Visby IBK vann division ett i stor stil, seglade igenom kvalet och nådde Allsvenskan.

Nu siktar laget på att rusa igenom den serien och gå upp i SSL direkt. Precis som Gävle och Höllviken lyckats med de senaste åren.

Det har gett eko i innebandy-Sverige – speciellt efter att klubben i vår lyckats landa SSL-mässiga värvningarna Milan Tomasik, Tommy Bolin och Bobby Edberg trots att man är nykomlingar i Allsvenskan.

Hur fasen har ni lyckats värva Tomasik, Edberg och Bolin?
– Vår sportchef Joakim Bandholtz har gjort ett bra jobb, men det handlar framförallt om att vi är tydliga i vår satsning. Som med Milan Tomasik, vi sa till honom att det är ett mellanår utan VM och erbjöd honom att bli en profil på Gotland, hjälpa oss upp och sedan spela i SSL, säger Viberg.

Ni har inte kastat ut pengar på de här spelarna?
– Nej. Det är inget över det marknadsmässiga. Vi har inte bjudit över någon annan klubb. Det handlar om helheten vi har.

Till hösten står dessutom en ny arena klar med bland annat 1460 sittplatser, loger, restaurang och mediakub som ersätter klassiska Södervärnshallen.

Den nya arenan blev, efter flera års diskussion, till slut verklighet tack vare International Island Games – en tävling som kan liknas vid ett olympiskt spel där 24 öar runt om i världen tävlar i 18 idrotter vartannat år. 2017 står Gotland som värd vilket krävde en ny arena.

 – Idrotten har länge velat ha en ny arena. Behovet har funnits hos våra elitklubbar. Lagen har spelat på dispens i Södervärnshallen. Arenan har varit på gång länge men det som blev hävstången som gjorde att den byggs just nu är värdskapet för Island Games, säger Bo Ronsten, t f distriktsidrottschef i Gotlands Idrottsförbund, och fortsätter:

– Primärt så kommer innebandyn och basketen att hålla till där, men det finns fler idrotter som visat sitt intresse.

Arenan blir ytterligare ett lyft för innebandyn?
– Ja, det tror jag absolut. Den blir liten och kompakt, men är en arena i modern tappning. Arenan blir en väg att locka ännu fler människor till innebandyn.

Endre hade näst högsta snittet i SSL och Visbys snitt var näst bäst i hela division ett och bättre än alla lag i Allsvenskan den gångna säsongen, men båda lagen hoppas kunna öka ytterligare.

– Det blir som två skilda världar. Den nya arenan betyder jättemycket för oss. Flera nya möjligheter, säger Viberg.

Anna Jakobsson, storstjärna Endre och landslagsspelare, är imponerad över publiken:

– Intresset är stort. Det handlar nog lite om begränsningen i att vi är på en ö, både vi och Visby blir hela Gotlands lag på något sätt.

Det brukar vara bra drag på matcherna?
– Gotlänningarna kommer inte bara och tittar, utan de hejar också. Det skapas otrolig stämning. Jag hoppas det blir samma sak i den nya arenan.

Både Endre och Visby gör stora satsningar till nästa säsong, men trots att båda klubbarna verkar på Gotland så finns det inget samarbete och strategierna för att nå toppen har varit helt olika.

Trots det har båda lyckats.

– Klubbarna har gemensamt att det finns en kontinuitet i organisationerna där många varit med länge och byggt upp en trygghet och struktur, säger Bo Ronsten och förklarar vidare:

– Men sedan skiljer det sig åt. Endre har satsat mycket en familjekänsla, en gemenskap och trygghet där alla ska känna sig välkomna. Visby har arbetat mer marknadsmässigt, vågat vidga vyerna och satsat på arrangemangen. I mina ögon är deras organisation på SSL-nivå, om inte ännu bättre. Båda har lyckats, men genom att arbeta på olika sätt.

Klubbarna är konkurrenter – men inte om spelarna: Endre är en renodlad damförening och Visby har en tydlig herrprofil. Harald Hoffman, som var med och drog igång Endres innebandysatsning på 90-talet, menar att det har del i framgången.

– Jag var engagerad i fotbollen och Dalhem tidigare och det var hela tiden tjat om damerna och herrarna, vilka det skulle satsas på, hur rättvist det var. Nu har vi inget av det snacket, så ur den synpunkten är det bra med renodlade föreningar. Vi satsar helt på tjejerna och Visby satsar på herrarna, säger han.

Något samarbete är inte heller aktuellt.

– Jag kan väl säga att relationen mellan oss är okej, men inte mer än så. Vi är två vitt skilda föreningar. Endre satsar på många mjuka värden, vi arbetar mycket med att paketera en produkt, säger Per Viberg.

Båda föreningarna har lyckats men genom olika vägar, är Gotland den gemensamma framgångsfaktorn?
– Ja, men det tror jag. Sedan sporrar vi varandra. Gör den ena föreningen något bra så måste den andra haka på.

Så enkelt är det.

De speciella förutsättningarna på Gotland – som ofta lyfts som belastningar – har klubbarna vänt till en fördel och styrka. Kommunikationerna till och från Gotland är till exempel ett ständigt debattämne. Resorna tar tid – men det är något som både Endre och Visby försöker utnyttja.

– Någonstans handlar det om att göra det bästa av situationen. Vi använder resorna till att knyta samman laget och gå igenom matcher. Vi har bra förutsättningar, kan åka dagen innan och sova på hotell istället för att som en del andra lag sitta i buss tio timmar i sträck, säger Anna Jakobsson.

Det låter helt plötsligt som en fördel med resorna?
– Man får välja vilket sätt man ser det på. Läget är som det är och då får man göra det till något bra.

Även på sponsorsidan upplever gotlandslagen positiva bitar med att vara på ön.

– Vi drog in 2,2 miljoner kronor på marknadssidan ifjol, där var vi överlägsna i ettan och hade också stått oss bra i SSL. När vi går upp i SSL tror jag vi kan dubbla den pengen upp mot 4,5 miljoner kronor. Det hade varit unikt som nykomling, säger Per Viberg.

Harald Hoffman är inne på samma linje:

– Vi har alltid haft fokus på att ha en bra ekonomi och det har vi lyckats med. Visst är det tufft med jobb och boende till spelare ibland med tanke på hur litet Visby är, men vi har bra kontakter och många som ställer upp för innebandyn som har en stark ställning här, berättar han.

Men det finns en stor akilleshäl på ön.

Det låga invånarantalet på Gotland gör det svårt att få fram nya talanger och elitspelare. Det finns 18 föreningar och totalt runt 1000 spelare, vilket gör distriktet till det näst minsta i Sverige.

– Vi och Endre hade väl ungefär lika många egna spelare ifjol, men det är svårt för oss där. Vi har inga kranskommuner och litet underlag. Det är en begränsning, säger Per Viberg.

Den begränsade återväxten har gjort att både Endre och Visby tvingats värva spelare utifrån för att kunna göra sina satsningar. Något som man dock lyckats väldigt bra med och många undrar hur man lyckas locka alla storspelare till ön.

– Vi får värva spelare utifrån men är noga med vilka som kommer. Vi satsar mycket på sammanhållningen, att få alla att känna sig välkomna och hemmastadda. Vi har byggt upp ett bra rykte där och lyckats locka till oss bra spelare. Svårare än så är det inte, säger Harald Hoffman.

Den nya arenan – som ännu inte fått något namn – kommer i höst att hysa ett Endre som siktar på SM-guld och ett Visby med ett uttalat mål om att nå SSL. Två lag som plockat in nyförvärv som fått övriga innebandy-Sverige att höja på ögonbrynen.

Som sagt: innebandyn glöder på Gotland och lär fortsätta göra det ett bra tag framöver.

– Sett ur elitperspektiv är det verkligen så. Vi ser satsningen från Endre och Visby och det sätter Gotland på kartan, säger Bo Ronsten.

Klubbarna hymlar inte heller med att man är på frammarsch.

– Vi har den bästa truppen vi någonsin haft så visst känns det bra. Endre kan vinna guld, säger Harald Hoffman.

– Vi har lanserat en trovärdig satsning och Visby ska gå upp i SSL nästa säsong, så är det bara, säger Per Viberg.