Måltorka ska bli målfrossa

Skrivet av Jonas Gustavsson augusti 2015 och publicerad i Nedsläpp.

Krutet i bössan har varit blött i några säsonger.
Nu ska ”hemvändaren” Joakim Hagelin förvandla måltorkan till målfrossa.
– Jag ser mig själv som en målskytt och ska leverera i år, säger forwarden.

2011/12 sköt Joakim Hagelin 20 mål för Oskarshamn.

Det spådde många skulle bli det offensiva genombrottet för den store, tunge och obekväme forwarden.

Men så har det inte blivit.

De tre senaste säsongerna – där det blivit spel i Oskarshamn, Linköping, Djurgården och AIK – har det blivit sammanlagt 18 mål.

– Jag vet inte om det har hänt så mycket egentligen men det har ju inte blivit som tänkt, säger Joakim när han ska kommentera de uteblivna målen.

Men det finns förklaringar.

Efter 20-målssäsongen gjorde forwarden en säsong till i IKO innan han skrev på ett SHL-avtal med moderklubben Linköping. Det blev starten på två struliga år.

– Att skriva på för Linköping var nog det sämsta jag kunde göra för min karriär. Jag visste nog inte vad jag gjorde. Jag var orutinerad och hamnade i en dålig och tråkig situation, berättar han.

– Jag ville testa på SHL men det blev inte så mycket av det. Jag var inte prioriterad och blev satt på sidan.

Första året lånades Hagelin ut till Djurgården som han var med och tog upp i SHL. Därefter bröts avtalet och Hagelin spelade ifjol i AIK där det gick trögt för både honom själv och laget.

Nu gör han en omstart i IKO.

– Det är nästan som att komma hem igen. Jag har alltid haft ett extra hjärta för IKO, säger han.

– De två senaste åren har inte varit bra men jag vet att jag har mycket i mig och jag ska göra allt för att få ut det i år.

Att få igång målskyttet är prioriterat.

– Jag ser mig själv som en målskytt. Jag vill vara där framme, skapa lägen och peta in puckar, slår han fast.

Vad var det som stämde så bra under 20-målssäsongen?
– Då spelade jag rakt, med hög fart och skapade lägen för mig själv. Sedan spelade jag med Evan McGrath och David Rodman det året. Det är två skickliga spelare som hanterade pucken medan jag gick hårt på kassen.

Varför har målen uteblivit efter det?
– Jag vet inte om det finns någon förklaring. Det handlar om tillfälligheter, men dem skapar man själv också. Jag har kanske inte haft samma driv och vilja att komma in på kassen som jag hade den där säsongen och det måste jag komma tillbaka till.

Hur ska du göra det?
– Det sitter i huvudet. Det är bara att bestämma sig, det är inte mer med det. Bestämmer man sig för att ta sig någonstans så brukar man ta sig dit, oavsett vem som står i vägen.

Joakim Hagelin lyfter också fram tryggheten i IKO som en nyckel till att hitta tillbaka till målskyttet.

– Det känns som jag kommit bort från mitt egna spel de senaste säsongerna. Jag har känt att jag varit någon annan och gjort saker som jag inte är bra på, säger han.

– I IKO vet jag vad jag ska ha för roll och hur jag ska spela. Det är en trygghet. Det är enormt kul att komma till träningarna och har man kul på jobbet så brukar det bli bra.

Hur många mål gör du i år?
– Jag ska sätta så många puckar jag kan. Förhoppningsvis blir det 20 mål igen.