Jonas Fransson – den defensive målvakten

Skrivet av Jonas Gustavsson 2011-01-20 och publicerat på lokaltidningen.se.

ISHOCKEY. Målvakten Jonas Fransson har varit en av Rögles absolut bästa spelare den här säsongen. Men någon offensivt tänkande burväktare är han inte.
– Jag är väl inte direkt känd för att vara bra med klubban, säger Fransson.

Jonas Fransson är HockeyAllsvenskans statistiskt sett bästa målvakt med 1,92 insläppta mål per match och en räddningsprocent på 93,87 %. Att han varit Rögles genomgående bästa spelare den här säsongen råder det ingen tvekan om.
Men 30-åringen är ingen offensiv målvakt. Säsongen har bjudit på en assist; hemma mot Tingsryd där han var med i förarbetet till Daniel Glimmenvalls 4-0-mål.
– Jaså? Det kanske stämmer, säger Jonas när han får reda på det.
– Jag tror inte det var någon märkvärdig assist, det var väl att jag stoppade pucken bakom buren eller något. Jag minns faktiskt inte.
Om någon motståndare dumpar ner pucken till Fransson så tänker han omedelbart inte på att sätta igång spelet snabbt i offensiv riktning.
– För egen del tänker jag inte så mycket, det är väl mer om de byter med hela laget som man kanske tänker offensivt och letar efter ett snabbt uppspel. Annars så tänker jag sällan offensivt, säger Jonas och medger också att spelet med klubban inte är hans främsta egenskap.
– Det är det inte, men någon poäng varje säsong brukar det väl bli ändå.

Målvaktsspelet är under ständig utveckling. På senare år har just klubbtekniken fått mer uppmärksamhet i Sverige.
– Det har blivit bättre överlag, speciellt bland svenska målvakter. Amerikaner och kanadensare har varit bra på det där länge, men det kommer mer och mer här också. Jag ska inte säga att klubbarna kräver att man ska vara bra med klubban, men man jobbar väldigt mycket på att förbättra klubbtekniken i alla fall, säger Jonas som själv tränar på den delen av spelet.
– Det är klart man tränar mycket på det, men man har väl ändå inte den där finessen med klubban som vissa andra målvakter har.
Något mål har han aldrig gjort, han har inte heller varit nära eller knappt ens tänkt tanken att försöka.
– Nej, tanken har nog aldrig slagit mig, skrattar Jonas.
– Det är klart att det hade varit skoj att göra ett mål, men det ligger nog ganska långt bort för min egen del.
Det finns roliga historier om underliga mål av målvakter. Som under en avvaktande utvisning, om målvakten fångar pucken, råkar släppa ut returen till en motståndare och han råkar spela pucken i egen bur. Det har faktiskt hänt, och eftersom målvakten var sist på pucken så får han målet.
– Men det där är inget som man åker runt och tänker på direkt, skrattar Jonas när han får höra historien.

Närmast väntar Tingsryd för Rögle, laget som Jonas Fransson noterat sin enda poäng mot i år, och det senaste laget som han höll nollan mot.
Att tända till inför en bortamatch mot ett bottenlag kan tänkas vara en stor omställning jämfört med att tända till inför en hemmamatch mot Leksand.
– Det tycker jag inte, man gör samma saker oavsett om man möter ett topp- eller bottenlag. Det handlar om rutiner. Men sedan är det klart att det blir lite mer koncentrerat inför en match mot ett topplag, även om det inte ska vara så kan det bli så automatiskt, säger Jonas.
– Det handlar om att man gör samma saker inför varje match, då kommer den här tändningen som man är ute efter. Sedan tycker jag att publiken är en del av tändningen också, så det kan vara lite svårare att tända till i en tom bortahall, det är bara att erkänna.
”Frasse” har hållit nollan tre gånger i höst, senast alltså mot just Tingsryd.
– Självklart är det alltid roligt och är ett bevis på att man gjort en bra match, säger Jonas som dock menar att det inte är någon skillnad på att vinna med 4-0 eller 4-1.
– Nej, vinst är alltid vinst, det siktar man på i första hand. Nollan är mer en bonus, en vinst för en själv, om man kan säga så. Det är ett bevis på att man gjort en bra match rakt igenom.
Och visst tror målvakten på en ny seger under fredagen.
– Det blir vinst med 4-2 tror jag. Jag släppt in två mål i många matcher i rad nu, så det blir väl två igen, skrattar han.