Innebandyspelaren som inte kom med

Skrivet av Jonas Gustavsson 2009-10-06 och publicerat på innebandy.se.

Svensk Golf rankade nyligen de 100 bästa idrottsgolfarna – idrottare från andra sporter som spelar golf – men före detta landslagsspelaren Johan Anderson fanns underligt nog inte med.

Anderson, som numera spelar i Jönköping i division ett, har +1,0 i handicap och hade placerat sig på tredje plats på listan efter bandyspelaren Jonas Stern, +1,3, och ishockeyspelaren Eddy Eriksson, +1,2. Två innebandyspelare fanns med på listan: nummer 32 Anders Hellgård, 6,2, samt nummer 37 Niklas Jihde, 7,4.

Fast Johan Anderson är inte ensam om att inte finnas med på listan trots att han borde vara med. Massor av idrottare fattas på listan. När listan gjordes kontaktades alla golfklubbar i Sverige plus att man plockade in tips från läsarna, och minsta kravet var att idrottaren varit verksam på högsta nivå. Många har av olika anledningar fallit bort.

Johan Anderson uppfyller mer än väl kriterierna för listan.

– Jag tycker nog att jag borde ha varit med, skrattar Johan Anderson och berättar att han spelat golf länge.

– Jag har spelat ända sedan jag var nio eller tio år och sedan satsade jag ganska mycket på det fram tills jag var 19 eller 20, men sedan tog innebandyn över och då blev det mindre tid över för golfen. Jag har försökt spela under somrarna och så, men det har inte blivit så seriöst även om jag tävlat lite grand.

Hur är du som golfare då?
– Jag är ganska jämn och stabil och missar inte så mycket utan håller mig i spel. I övrigt vet jag inte vad jag har för styrka, men jag slår ganska långt, och det kanske man har lite gratis från innebandyn med handlederna och liknande. Man sysslar ju med klubba och boll hela året och då får man in en viss känsla.

Så du har nytta av att spela både golf och innebandy?
– Båda har med bollkänsla att göra så det tror jag absolut. Eftersom man håller på hela året så får man in en bra timing i båda idrotterna.

Johan Anderson har precis kommit hem från en proffssejour i Schweiz, men där nere blev det inte så mycket golf.

– Det blev aldrig tillfälle att spela där nere. Det är en riktig snobbsport där nere och det är bara de rika som spelar, det kändes som Sverige för tio år sedan. De ligger lite efter när det gäller golfandet, menar Johan och funderar kring varför så många idrottare har golfen som hobby.

– Jag tror att det är en bra avkoppling för många och det är nog en rolig idrott för dem med bollsinne. Sedan är det nog så att många börjar spela för att så många andra spelar eftersom det blir en social grej. Dessutom är det en tävlingsinriktad idrott där man hela tiden tävlar mot sig själv och andra.

Numera spelar Johan alltså med Jönköping i division ett, och han trivs redan, trots att han inte spelar i högstaligan.

– Jag tycker att det är jätteroligt och man får möta nya lag som man inte mött innan. Bara det är roligt. Sedan är Jönköping i en intressant fas där man börjat om i och med att man åkte ur SSL, och det är skoj att vara med och bygga upp klubben på nytt.

Du gjorde fem poäng i premiären när ni förlorade och noll poäng i match två när ni vann, vilket är viktigast – laget eller jaget?
– Det är självklart att laget vinner, men sedan vill man alltid vara med och bidra, så är det ju. Tre poäng till laget är alltid det viktigaste.

Då får vi hoppas på att det blir som i den tredje matchen med vinst och fyra poäng av dig?
– Precis, den formen tycker jag att vi fortsätter med där både jag och laget tar många poäng.

Har Jönköping kapaciteten att gå upp i SSL redan i år?
– Det är möjligt att vi har det men vi har inte det som mål den här säsongen. Jag tror nästan att det är bäst för föreningen att ta det lugnt, och första steget är att nå Allsvenskan och fortsätta bygga upp det här nya. Sedan på sikt ska laget tillbaka till SSL, men det blir till att skynda långsamt just nu.