Veckans Profil: Mattias Modig

Skrivet av Jonas Gustavsson 2008-12-08 och publicerat på svenskafans.com.

Luleå har vuxit fram som ett sensationellt topplag i Elitserien under hösten, och en av anledningarna till framgångarna är landslagsmålvakten Mattias Modig, 21.
– Jag står rätt och får många puckar i magen, eller så är det när jag är i form i alla fall, säger Modig om sig själv.

För två säsonger sedan slog en ung Mattias Modig, 21, igenom i Elitserien med dunder och brak. Den Luleåfostrade talangen spelade då 32 matcher och visade upp fin statistik – men ifjol, då alla förväntade sig att han skulle ta nästa steg i utvecklingen, blev det bara 13 matcher och mycket tid på bänken.

Revanschen har kommit i höst.

Modig är en av Elitseriens statistiskt bästa målvakter, och han är det i ett av Elitseriens hetaste lag. Bottentippade Luleå ligger i topp i Elitserien – delat med Skellefteå och Linköping – och det kan man bland annat tacka just Modig för.

– Säsongen har varit bra hittills. Sedan har hela laget varit bra och det har givetvis underlättat, menar Modig.

Det gick inte så bra ifjol, hur har du jobbat för att få spela mer?
– Det är hårt jobb på varje träning som gäller. Från fjolåret till nu har det bara varit att bita ihop och köra, så mycket annat har det inte funnits att göra. Jag visste att jag började säsongen som tvåa men nu får jag spela, men om jag är etta är svårt att säga. Det brukar vända fort det där, men jag vill alltid spela, så är det.

Vad är det som du har blivit bättre på i år?
– Det finns väl inget direkt som man kan peka på, utan jag har nog blivit lite bättre på det mesta. Jag har blivit lite starkare och snabbare, sedan har jag jobbat med en bra målvaktstränare också som har hjälpt mig mycket med de tekniska detaljerna.

Hur viktigt är det med en målvaktstränare?
– Det är riktigt viktigt, men inte bara för mig utan även för backar och forwards. De får strategier och taktiker för hur man ska göra mål på målvakter, så jag tycker han hjälper till där också.

Som alla unga målvakter är du ganska stor, vad innebär det för dig?
– Om man kan hantera storleken är det en fördel. Man täcker mer av målet och man ser större ut, och det är bland annat mentalt viktigt mot anfallare. Men man måste kunna röra sig och hantera storleken på rätt sätt, annars kan det vara jobbigt att vara stor.

Hur skulle du annars beskriva dig som målvakt?
– Jag är ganska lugn. Jag står rätt och får många puckar i magen, eller så är det när jag är i form i alla fall.

Men någon TV-räddning blir det väl ibland?
– Jag tror jag är riktigt dålig på det (haha). Det är inte ofta jag får göra snygga räddningar, utan jag tråkspelar nog mest om man ska se det så.

Nu är du uttagen i landslaget till Channel One Cup också, hur var det att få det beskedet?
– Det var riktigt kul. Det är alltid en ära att spela för Sverige.

Du har ju varit med förut, för två år sedan – hur är det att spela internationellt?
– Det var mer som träningsläger så det var inte så mycket, man kan säga att det här är den riktiga debuten.

Vad har du för förväntningar på Channel One Cup för egen del då?
– Det får vi se. Jag hoppas få spela så mycket som möjligt, men visst är det tufft med konkurrensen. Jag hoppas givetvis att göra bra ifrån mig i alla fall.

Kanske är det ett bra skyltfönster mot Anaheim Ducks som listade dig 2007. Pratar du något med dem?
– Jag pratar lite med scouten, men det är min agent som sköter det mesta av det där. Givetvis är det en dröm att få spela i NHL, det tror jag det är för alla ishockeyspelare. För att komma dit måste jag fortsätta spela bra här hemma i Luleå, och kanske ta ytterligare ett snäpp framåt. Det gäller att fortsätta att se till att utvecklingskurvan fortsätter uppåt.

På tal om utveckling, det är många unga spelare som utvecklats i Luleå i höst. Du, Omark, Harju och Berglund bland annat – är det anledningen till Luleås framgångar?
– Det är definitivt en av anledningarna. Luleå är ett bra lag att komma till. Många av de unga spelarna har varit länge i klubben, har fått spela mycket och alla får chansen att utvecklas.

Till sist, är du överraskad över att Luleå är med i den absoluta toppen?
– Nja, överraskad vet jag inte. Man är så inne i det så man tänker inte så mycket på det, utan man bara kör och krigar. Vi ligger kanske bättre än förväntat i tabellen, men samtidigt är det så jämnt att en dålig vecka kan göra att man ligger nere och slåss kring strecken.