Veckans Profil: Jonas Höglund

Skrivet av Jonas Gustavsson 2009-03-15 och publicerat på svenskafans.com.

Kvalserien står för dörren – en serie som Södertälje varit klara för länge. Förstärkta med målskytten Jonas Höglund är man hoppfulla inför kvalet.
– Jag tycker att Södertälje håller högre klass än vad tabelläget visar, säger Höglund.

Södertälje landade flera intressanta nyförvärv inför den här säsongen och tippades vara ett lag för slutspelet. Men så blev det inte, istället har det blivit pannkaka av allt. Laget tappade snabbt mark i tabellen, och slutade som ohjälplig jumbo och tvingas därmed till spel i Kvalserien för att behålla sin elitseriestatus.

Innan transferfönstret förstärkte man laget med ett par spelare från krisdrabbade Malmö – målvakten Henrik Karlsson samt veteranen och målskytten Jonas Höglund – för att bredda laget inför det ovissa kvalet.

Jonas Höglund, 36, har som uppgift att skjuta kvar Södertälje i Elitserien.

– Jag var tvungen att ta ett snabbt beslut när det blev som det blev i Malmö och Södertälje var den första klubben som ringde. Jag hade några klubbar till att välja på, men jag tyckte att det här var den bästa lösningen för mig och min familj, berättar Jonas.

Vad ska du bidra med?
– Förhoppningsvis är det ju att spela det spel jag är bra på, det vill säga spela offensivt, skjuta mycket och göra en del mål.

Snackade du och Henrik Karlsson ihop er när Södertälje blev aktuellt?
– Nej, det fanns ingen tid till det alls. Vi skulle ha tränat med Malmö på torsdagen och hade inga föraningar om vad som skulle hända när vi fick beskedet om den ekonomiska krisen, och transferfönstret stängde under fredagen. Det var först på fredagen som jag fick veta att Henke också gått till Södertälje. Vi hade inte snackat ihop oss alls.

Du hade ju tänkt spela i Kvalserien, men inte på det här sättet?
– Nej, tanken var ju givetvis att spela där med Malmö med det svänger snabbt i den här branschen. Nu ska det bli roligt att spela med Södertälje och jag har kommit bra in i gänget och ser fram emot Kvalserien.

Du öste in mål i HockeyAllsvenskan, vad säger du om klassen på andradivisionen?
– Jag blev positivt överraskad. I stort sett alla lag håller bra klass och det fanns inget lag som var överlägset, även om Leksand rann iväg lite poängmässigt. Å andra sidan slog vi Leksand två gånger, och överlag tycker jag att det var jämnt i serien och det var helt klart bättre än jag trodde. Det finns många unga bra spelare i HockeyAllsvenskan som har fina karriärer framför sig.

Du är ju van vid Elitserien, fick du anpassa ditt spel på något sätt i HockeyAllsvenskan?
– Ja, jag fick anpassa mig lite grand. Det finns en del skillnader. Det är mer systematiskt och positionsinriktat i Elitserien. I HockeyAllsvenskan är det mer tuta och köra, spelare agerar innan de tänker, och du kan ha två man på dig där du i Elitserien brukar ha en spelare på dig. I Elitserien litar man mer på varandra, den kille som har ett jobb gör det han ska, det är inte så i HockeyAllsvenskan. Som spelare märker man det ganska snabbt, och det fick man ju anpassa sig till.

Du har ju varit i HockeyAllsvenskan, hur skulle du säga att Södertälje står sig i konkurrensen med topplagen i andradivisionen?
– Jag tycker ändå att Södertälje håller bra klass, de håller elitserieklass. Jag har följt Södertälje hela säsongen eftersom jag hade kontakt med dem under sommaren angående en övergång, och de har spelat många täta matcher mot alla lag, och har förlorat mycket med uddamålet. Man har haft problem med målskyttet, men jag tycker ändå att Södertälje håller högre klass än vad tabellplaceringen visar.

Du kommer in i laget med en hel del rutin, hur viktigt tror du det blir med rutin i Kvalserien?
– Förhoppningsvis betyder det väl en del. Men det är min första Kvalserie och jag kommer att gå in med inställningen att detta ska vara roligt, och detta är som vårt slutspel även om det är mer som står på spel. Det är ju inte som andra slutspel där du åker ur och sedan är det inte mer med det, här kan man åka ur Elitserien, så visst står mer på spel, men man kan ändå se det som ett slutspel.

Hur ska Södertälje överleva Kvalserien?
– Vi har sagt att vi ska gå in med en positiv anda och att detta är vårt slutspel, men visst kommer det bli tufft. Men i våra huvuden finns bara att vi spelar i Elitserien nästa säsong. Jag såg på kvalserien på TV ifjol och det var oerhört dramatiskt, och det blir förhoppningsvis bra drag med fullsatta arenor. Detta ska bli otroligt skoj.

Känner ni av någon press utifrån?
– Nej, inte personligen, och jag tror inte laget känt av något heller. Vi har försökt hålla oss inom gruppen och stänga ute resten. Vi koncentrerar oss på vad vi ska göra och vad vi kan påverka. Press utifrån, från fans och från media, är inget som vi kan kontrollera, de skriver och säger vad de vill – vi tar hand om det som händer på isen. Vi ska vara kvar i Elitserien, det är det enda vi fokuserar på.