Talangen får chansen i landslaget

Skrivet av Jonas Gustavsson 2011-11-25 och publicerat i Lokaltidningen Växjö.

HANDBOLL. Handbollstalangen Sofia Otteborn är uttagen till ett träningsläger med U17-landslaget och drömmer om att spela VM nästa år.

16-åringen ska vara med på en regional träningsdag i Malmö 25 november.

– Jag har varit på ett riksläger och nu är jag vidare till det här träningslägret som berör södra Sverige. Jag har ingen aning om vad vi ska göra den här dagen, men jag förväntar mig flera träningspass, säger Sofia som givetvis gläds över den blågula chansen.

– Självklart blev jag förvånad, men sådana här besked är alltid roliga. Det här är ett stort steg mot landslaget.

Målet är givet: nästa år spelas VM i Serbien-Montenegro och där vill givetvis Sofia Otteborn var av pusselbitarna i lagbygget.

– Visst är det så, men det blir väldigt svårt eftersom det finns så många bra spelare. För min del handlar det framförallt om att bygga upp styrkan och lägga ner all energi på just handbollen, menar Sofia, som onekligen satsar på handbollen.

Hon har handboll på skolschemat, spelar med Växjö HF:s utvecklingslag och tränar med a-laget.

– Jag är inget för individuella idrotter utan älskar lagidrott och då passar handbollen perfekt. Jag lär mig hela tiden av att träna med a-laget även om det är tuffare, och jag hoppas inte att det är långt kvar innan jag får spela där, säger den explosiva högersexan som är något så ovanligt som en vänsterhänt spelare i Växjö HF.

– I mitt lag är vi bara två stycken och det är en av anledningarna till att jag spelar högersexa. Jag har fördel av det för det är avigt för målvakterna att möta vänsterskyttar.

Det borde du har fördel av i landslaget också?
– Nja, kanske lite, men inte på samma sätt för där finns fler duktiga spelare som är vänsterhänta och det går inte att jämföra konkurrensen.

Sofia Otteborn kommer dock att ge allt för att bevisa sin skicklighet.

– Det här med landslaget är något man alltid drömt om så att det är klart att det pushar mig. Jag är en dålig förlorare även om jag inte brukar visa det, så jag ska bara ge allt och se hur långt det räcker.

***

Förbundskaptenen: “Duktig kantspelare”

LANDSLAG. U17-landslagets förbundskapten Brithe Hansson har haft ögonen på Sofia Otteborn tidigare och gillar det hon sett.

– Jag såg henne under ett regionsläger och det är en duktig kantspelare som dessutom är vänsterhänt, säger hon och menar att just vänsterskyttar är en bristvara.

– Det finns vänsterskyttar, men de är inte alls lika många som högerskyttarna. Därför är konkurrensen lite mildare på högersex än vad det är på vänstersex. Man dör inte utan vänsterhänta spelare, men det ger en annan dimension i spelet.

Angående Sofia Otteborns chanser att vara med i ett framtida VM-lag så ger förbundskaptenen ett diplomatiskt svar:

– Alla har chansen att vara med i ett VM-lag, oavsett om man är med på lägret eller inte. Men det är klart att vi vet mer om spelarna som är på lägret, säger hon.

***

SOFIA OTTEBORN

Ålder: 16 år

Klubb: Växjö HF

Position: Högersex

Varför handboll?
– Det var några kompisar som spelade så jag följde med, och sedan har jag fastnat. Dessutom har pappa spelat handboll tidigare.

Humöret?
– Jag vet inte hur jag ska beskriva det, men jag är en dålig förlorare som dock inte visar det. Blir jag utvisad så tjabbar jag inte med domarna, till exempel.

Spelstilen?
– Jag är explosiv, och det återspeglas i det mesta. Men jag måste fortfarande bli starkare för att ta nästa steg. Men allt kan bli bättre.