SvenskaFans rankar: 4. New York Rangers

Skrivet av Jonas Gustavsson 2007-09-29 och publicerad på svenskafans.com.

Efter en mörk period med sju raka år utan slutspel har klassiska New York Rangers återigen blivit en kraft att räkna med i NHL. De två senaste säsongerna har laget nått slutspelet och sommarens värvningar antyder att något stort är på gång på Manhattan. Mycket talar för att det kommer jublas en del i Madison Square Garden i vinter.

Efter att ha genomlidit en sju år lång mardröm på Manhattan kan publiken i Madison Square Garden återigen hoppas på Stanley Cup. Klassiska New York Rangers missade slutspelet i sju raka år innan man för två år sedan lyckades kvalificera sig för playoff, och dit tog man sig också i våras. Efter sommarens heta värvningar lever drömmen om att återupprepa den fantastiska resa som laget gjorde 1994 då man vann sin senaste Stanley Cup.

Lönetaket var något av det bästa som kunde hända klubben som genom åren valt att betala hutlöst höga löner till avdankade stjärnor. Nu tvingas man satsa på yngre förmågor och de senaste åren har man börjat bygga en intressant trupp som i sommar spetsats till ytterligare, och lagbygget ser nu på allvar ut att vara en kandidat för Stanley Cup.

Kvar i truppen finns fortsatt stjärnor som Jaromir Jagr, Martin Straka och Brendan Shanahan, och i sommar var Rangers snabba med att kontraktera två av de mest eftertraktade spelarna på marknaden. Chris Drury, Buffalo Sabres, och Scott Gomez, New Jersey Devils, gavs luckurativa kontrakt och båda tillhör det absolut elitskiktet i ligan i kategorin offensiva spetsspelare. Både Drury och Gomez är spelskickliga playmakers med bra blick för spelet, och lär bli strålande komplement till målskyttarna Jagr och Shanahan.

Med en anfallsbesättning bestående av flera stjärnor och en stabil målvakt i Henrik Lundqvist talar mycket för en framgångsrik säsong till mötes, men det finns vissa frågetecken för försvarsspelet. Laget har ingen stjärnback att förlita sig på, utan får istället hoppas att backenheten fungerar som ett kollektiv. Man sätter förhoppningar till att potentiella stjärnbackarna Fedor Tyutin och Marc Staal blommar ut redan i höst, och då ser det genast bättre ut bakom duktiga, men begränsade, backtrion Marek Malik, Michal Roszival och Paul Mara.

Med 94 poäng på 82 matcher ifjol tog Rangers en sjätteplats i Eastern Conference. I slutspelet eliminerade man sedan enkelt Atlanta Thrashers med 4-0 innan man efter en imponerande insats föll mot förhandsfavoriten Buffalo Sabres med 4-2 i matcher. Truppen har samlat på sig mer slutspelsrutin – inte minst viktigt för målvakten Henrik Lundqvist – och laget kommer ännu bättre rustade den här säsongen.

Rangers är en klubb på uppgång, och får man bara ordning på försvarsspelet kan den här säsongen bli hur bra som helst. Offensiv har man nämligen så det räcker och blir över.

Målvakter:

Henrik Lundqvist (bilden) har under sina två år i NHL redan hunnit etablera sig i eliten, och hans namn nämns idag med respekt i hela ligan. 25-åringen, som ledde Tre Kronor till OS-guld i Turin 2006, är en publikfavorit i Madison Square Garden och efter en något svajig höstsäsong ifjol avslutade han mycket starkt när Rangers säkrade en plats i slutspelet. ”King Henrik” har ännu inte nått målvakternas bästa ålder, och har mycket mer att ge.

Målvaktspositionen är således inget bekymmer för New York Rangers, och i och med att Kevin Weekes försvann till New Jersey Devils är det nu dags att skola in Al Montoya, 22, i laget.

Amerikanen, som valdes som nummer sex totalt i NHL Entry Draft 2004, är en talangfull och tekniskt skicklig burväktare som spås en fin framtid i världens bästa liga. Montoya har under två säsonger i AHL vuxit till sig och skaffat mer rutin, och nu är han redo att agera andremålvakt bakom Lundqvist.

I truppen finns också Stephen Valiquette, 30.

Backar:

Backsidan är New York Rangers svagaste lagdel, men man har ett pålitligt tjeckiskt backpar som ifjol levererade mer än förväntat. Defensivt starke Marek Malik, 32, har etablerat sig som en toppback på Manhattan och med spelskicklige Michal Roszival, 29, bildar han ett komplett backpar. Roszival visade under sin andra säsong i klubben upp en fin offensiv ifjol då han svarade för tio mål och 30 poäng, och han har de två senaste säsongerna noterats för sammanlagt +45 i plusminusstatistiken. Den tjeckiska duon matchas i alla spelformer och måste fortsätta prestera om Rangers ska lyckas den kommande säsongen.

Landsmannen Karel Rachunek har försvunnit till New Jersey Devils som Free Agent och hans stabila spel kommer att saknas, men nu hoppas Rangers att unge Marc Staal ska fylla det tomrummet. 20-åringen, som är bror till Carolinas Eric Staal och Pittsburghs Jordan Staal, spås en lysande framtid och är en allroundback med alla verktyg som behövs för att bli en toppback. Han kommer troligen att matchas med veteranen Paul Mara som sent ifjol inhämtades från Boston Bruins. Mara är en allroundkunnig back som samlat på sig en hel del rutin genom åren, och även om han ibland står för underliga defensiva insatser så är han ett överlag pålitligt kort på backsidan.

Bland de fem främsta backarna i laget finns också ryske Fedor Tyutin som nu etablerat sig i NHL. 24-åringen har dock inte levt upp till sin potential än, men är ännu ung och utvecklingsbar. Han missade en del matcher på grund av en knäskada ifjol, och måste hålla sig frisk i Rangers något tunna försvar.

Bakom dessa herrar finns ett koppel försvarare som kämpar om de sista platserna i truppen. Carolinaförvärvet Andrew Hutchinson och tuffingen Daniel Girardi ligger troligen bäst till, men veteranen Jason Strudwick och österrikaren Thomas Pöckaspirerar också på istid.

Forwards:

Hur New York Rangers kommer att formera sina anfallskombinationer är oklart, men det finns en hel del alternativ för tränaren Tom Renney. Michael Nylander, som gjorde en strålande säsong ifjol, är borta och Jaromir Jagr i förstakedjan behöver en ny lagkamrat.

Jagr, som i sina bästa stunder är ligans bästa spelare i att täcka pucken och skapa målchanser på egen hand, fungerar väl tillsammans med landsmannen Martin Straka och mycket talar för att de kommer att kampera ihop i vinter. Strakas allroundkunnighet och blick för spelet är ofta en fröjd att skåda även om han inte besitter samma kreativitet som Nylander. Tjecken har också ett underskattat humör och kan tända till när det verkligen gäller.

Slovaken Marcel Hossa fick en hel del beröm för sitt slit ifjol, och han kan bli den murbräcka och målskytt som Straka och Jagr behöver bredvid sig för att bli effektiva. Hossa tvekar inte att ge sig in i sarghörnen eller bryta in framför mål.

Nyförvärven Scott Gomez och Chris Drury spelar helst center, men det kan bli så att Drury tvingas ut på en kant – där han också spelade i Colorado Avalanche – om Renney inte väljer att spela Straka som ytterforward. Gomez och Drury är båda spelskickliga playmakers med en fin blick för spelet, och tillsammans med en veteranmålskytt som Brendan Shanahan kan duon mycket väl uträtta stordåd. Med sina 29 mål på 67 matcher ifjol visade 38-årige Shanahan att han är ”still going strong” och han kan säkert producera liknande siffror i ytterligare en säsong – och det skulle inte förvåna om han närmar sig 40 mål om han får vara skadefri och spela med Gomez och/eller Drury.

Konkurrensen i kedjorna gör att en rivig och poängskicklig spelare som Petr Pruchakan bli utan speltid i numerärt överläge, och samma öde kan vänta skitsnackaren Sean Avery som under slutdelen av fjolårssäsongen var en av lagets bästa spelare. De två kan dock vikariera i toppkedjorna när som helst, och i övrigt bidra med massor i en defensiv kedja. Båda jobbar hårt över hela rinken och kan producera offensivt.

Tredjecenter blir troligen Blair Betts, 27, då Matt Cullen lämnat laget. Betts är ingen snabbskrinnare men är en pålitlig tvåvägsspelare som underkastar sig laget.

Ryan Callahan imponerade i slutspelet ifjol och lär få fler chanser i Rangers den här hösten, och det lär säkert göras plats för hetsporren Ryan Hollweg också. 24-åringen tacklar på allt som rör sig och kan tända laget när det går tungt, men kan också ta onödiga utvisningar i kritiska lägen. Hans tre poäng på 78 matcher ifjol imponerar inte, det gör dock hans 131 utvisningsminuter.

Trion Jarkko Immonen, Colton Orr och Nigel Dawes är andra spelare som kan få istid i fjärdekedjan.

Nyckelspelare:

Henrik Lundqvist, Jaromir Jagr, Brendan Shanahan

Nyförvärv:

Andrew Hutchinson – Trade, Carolina Hurricanes
Chris Drury – Free Agent, Buffalo Sabres
Scott Gomez – Free Agent, New Jersey Devils

Förluster:

Matt Cullen – Trade, Carolina Hurricanes
Michael Nylander – Free Agent, Washington Capitals
Karel Rachunek – Free Agent, New Jersey Devils
Kevin Weekes – Free Agent, New Jersey Devils
Brad Isbister – Free Agent, Vancouver Canucks
Jed Ortmeyer – Free Agent
Sandis Ozolinsh – Free Agent, San Jose Sharks

Svenskar:

Henrik Lundqvist

Coach:

Tom Renney

Preliminär laguppställning:

Jaromir Jagr – Martin Straka – Marcel Hossa
Brendan Shanahan – Scott Gomez – Chris Drury
Sean Avery – Blair Betts – Petr Prucha
Ryan Hollweg – Jarkko Immonen – Ryan Callahan

Marek Malik – Michal Roszival
Paul Mara – Marc Staal
Fedor Tyutin – Andrew Hutchinson

Henrik Lundqvist (Al Montoya)

Andra notabla spelare i laget: Steve Valiquette, Daniel Girardi, Thomas Pöck, Jason Strudwick, Colton Orr, Nigel Dawes

Bästa nyförvärvet: Scott Gomez

Scott Gomez må inte ha haft sin bästa säsong i karriären ifjol, men amerikanen är en av NHL:s främsta playmakers. I defensivt inriktade Devils var Gomez möjligheter tämligen begränsade, men i New York Rangers kan det bli riktigt bra då han nu kommer att matchas med stjärnspelare som Jaromir Jagr, Chris Drury och Brendan Shanahan. Gomez blir en kugge främst i numerärt överläge där Rangers till hösten kan mönstra en ruggig uppställning.

Värsta förlusten: Matt Cullen

Den offensiv som Michael Nylander bidrog med till Rangers är ersatt med Gomez och Drury och kommer därmed inte att bli speciellt saknad, men däremot kommer rivige Matt Cullen att lämna ett stort hål efter sig. Den allroundkunnige centern går alltid för fullt, kan användas i alla situationer och är ett föredöme på isen. Han kommer främst att saknas i numerärt underläge och som specialist när det gäller att plocka ner motståndarnas bästa spelare. Rangers valde att skicka Cullen till hans nygamla klubb Carolina Hurricanes i en trade som bland annat förde backen Andrew Hutchinson till Manhattan.

Årets poängkung: Jaromir Jagr

Jaromir Jagr visar stundtals upp varför han är en av världens bästa spelare men sitt driv i skridskoåkningen och sin styrka med pucken, men dessvärre är den loje tjecken inte alltid på tå i matcherna. Det går dock inte att frånse att han fortsatt öser in poäng – framförallt i numerärt överläge – och med Scott Gomez som ny lekkamrat och playmaker lär Jagr återigen blir poängkung på Manhattan.

Årets nykomling: Marc Staal

Försvaret känns som New York Rangers akilleshäl men man har en hel del framtidsnamn att hoppas på. Ryssen Fedor Tyutin har redan etablerat sig, och näst i tur är Marc Staal som alla spår en lysande framtid. 20-åringen var nära att ta en plats i laget redan ifjol, men skickades till slut tillbaka till juniorligan för att växa till sig ytterligare ett år. I höst lär herr Staal dock vara redo att hantera en ordinarie plats på Rangers blålinje.

###

1.
2.
3.
4. New York Rangers
5. Pittsburgh Penguins
6. San José Sharks
7. Vancouver Canucks
8. New Jersey Devils
9. Calgary Flames
10. Colorado Avalanche
11. Dallas Stars
12. Buffalo Sabres
13. Philadelphia Flyers
14. Tampa Bay Lightning
15. Minnesota Wild
16. Atlanta Thrashers
17. St. Louis Blues
18. Toronto Maple Leafs
19. Carolina Hurricanes
20. Montreal Canadiens
21. Nashville Predators
22. Los Angeles Kings
23. Washington Capitals
24. Edmonton Oilers
25. Boston Bruins
26. Florida Panthers
27. Chicago Blackhawks
28. Columbus Blue Jackets
29. New York Islanders
30. Phoenix Coyotes