Storsatsningen i SSK – s-k-a upp i SHL

Skrivet av Jonas Gustavsson sommaren 2014 och publicerad i Aftonbladets Hockeybibel.

Snacka om storsatsning:
15 nya spelare.
Ny ledarstab.
En kampanj som dragit in över 1,5 miljoner kronor.
För Södertälje finns inget alternativ – nästa säsong s-k-a klubben spela i SHL.

Att avancera tillbaka till SHL efter att ha åkt ur är ingen enkel resa. Det har flera klassiska lag med djupt rotade traditioner fått uppleva de senaste åren, inte minst Leksand, Djurgården och Malmö.

Detsamma gäller Södertälje som nu går in på fjärde året i HockeyAllsvenskan efter att ha trillat ur dåvarande Elitserien. Men i år, då det finns fyra platser uppåt att spela om, storsatsar SSK.

Klubben – med sju SM-guld som trängs i prisskåpet – har renoverat laget och organisationen under tre års tid, även om fjolåret blev ett stort misslyckande där man till slut, efter att ha harvat i botten, fick nöja sig med att ”bara” klara ett nytt allsvenskt kontrakt. I år är målsättningen ristad i sten: SSK s-k-a spela i SHL 2015/16.

Under våren startades kampanjen ”Mobilisera” som blivit en stor succé. Fans och företag har skjutit till över 1,5 miljoner kronor. Ett starkt ekonomiskt tillskott, men också ett bevis för intresset och hockeytörsten i staden.

Saknaden av ett SHL-lag är stor.

– Det är inget att hymla om att vi ska till SHL. Samtidigt handlar om att vara obekymrad och lyfta oket från axlarna. Vi kan bara göra vårt bästa, inget annat, säger nye tränaren Janne Karlsson.

Kostymen är rejält omsydd sedan ifjol. Hela 15 nya spelare har värvats – fler är på ingång – och hela tränarstaben är ny. Janne Karlsson ska leda återtåget. Den profilstarke tränaren, känd för att inte linda in sina åsikter utan säga rakt ut vad han tycker, har tidigare tagit Växjö till SHL och förvandlade ifjol nederlagstippade Karlskrona till ett topplag. Trots ett år kvar på KHK-avtalet valde han att bryta och hoppa på SSK-satsningen.

– Det kändes lite oklart med hur det skulle bli i Karlskrona med tanke på ekonomin och allt. Samtidigt kändes Södertälje som en rolig utmaning. Här görs det en rejäl satsning, säger han.

Förutom Janne Karlsson har fem av nyförvärven tidigare varit med om att ta upp lag till SHL, erfarenhet som av tradition brukar vara viktigt. Nye målvakten Tim Sandberg, som tog upp Örebro i SHL och som har två briljanta kvalserier i ryggen, är en av alla nya stjärnor som tillkommit.

– Känslan här liknar den som vi hade i Örebro för ett par år sedan, med skillnaden är att Södertälje har mer anor och har gjort den här resan förut. Vi har alla förutsättningar för att lyckas: ett bra lag och en klar målbild. Nu gäller det bara att få ihop allt det här, säger Sandberg, och trycker på att rutin från tidigare avancemang är viktigt.

– Det är alltid bra att ha varit med om det innan. Man vet vad som gäller, stressar inte upp sig och vet att man bara får en chans. Det är minst två nya lag som går upp i år, det är en jävligt bra chans och det gäller att ta den.

Janne Karlsson:

– När man varit med och gått upp innan så har man en känsla över vad som krävs. Jag tror det betyder någonting. Men den som har ett recept på hur man vinner och går upp kan ta ett patent och bli rik, så fungerar det inte. Det finns inga givna svar och man får söka sig fram, men det är klart att man har fördel av att ha gjort samma resa tidigare. Jag har en bild över hur vi ska göra men det gäller att få laget att prestera, bygga självförtroende och vinna matcher.

15 nya spelare och nya tränare – ett stort frågetecken är hur snabbt allt nytt fogas samman till ett lag. Därför var det viktigt att ”Mr SSK”, veteranen Robert Carlsson, kritade på ett nytt avtal i början av augusti. Han inleder i höst sin 19:e säsong i klubben och blir en viktig kulturbärare.

– Jag ska bidra med rutin och erfarenhet. Samtidigt känner jag en spänning inför den här säsongen. Jag har varit med om det mesta, men inte att fyra lag har chansen att gå upp. Det ska bli oerhört intressant, säger ”Robban”.

Det vimlar av offensiv kompetens och kreativitet i Södertäljes lag. Samtidigt är receptet för framgång enkelt: hårt jobb.

– Vi får se lite hur vi spelar. Jag vill ändå att vi inte ska fokusera för mycket på motståndarna utan vi ska agera och få dem att reagera. Så kanske alla vill göra, men vi ska försöka att få det ditåt. Sedan måste vi spela på ett sätt som passar just det här laget så det kan bli korrigeringar längs vägen, men i grunden handlar det om att spela med mycket fart och intensitet, säger Janne Karlsson.

Nyförvärvet Mattias Beck:

– Mycket handlar om att göra samma sak hela tiden. Nöta in det som fungerar. Vi måste våga spela vårt eget spel, inte anpassa oss för mycket och inte vara rädda eller tveksamma. Jag tror vi kommer att vara ett lag med hög fart, mycket vilja och stor anfallslusta. Ett lag som krigar. Gör vi det kommer det här räcka långt.