Spelarkoll: Växjö – Bofors

Skrivet av Jonas Gustavsson 2006-12-07 och publicerat på svenskafans.com.

Ett Växjö Lakers som var oförmöget att utnyttja sina lägen i numerärt överläge fick se sig besegrade med 3-2 av Bofors i en match där kamp var ledordet. Många spelare i hemmalaget kämpade och slet, men hade svårt att förvalta slitet i offensiv effektivitet.

34, Peter Andersson, målvakt

Andremålvakt och spelade inte.

37, Tuomo Karjalainen, målvakt

I en tät och tuff match som denna är det viktigt att ha en säker sista utpost, och det var Karjalainen verkligen mot Bofors. Ett par darriga ingripanden i början av matchen förvandlades till säkert spel ju längre matchen led, och finländaren svarade för flera matchavgörande insatser. Bäst var dubbelräddningen i den tredje perioden på ett friläge för gästerna. Karjalainen kan absolut inte lastas för förlusten och var chanslös på målen.

6, Aki Heino, back

Kempes idé med att skapa det finska backparet med Heino och Paukkunen måste ha varit att förbättra kommunikationen, men uppenbarligen pratade finländarna inte samma dialekt för det såg stundtals oerhört virrigt ut när de två var inne på isen. Speciellt tungt blev det när Bofors förstakedja hamnade på isen samtidigt, och Heino och Paukkunen var också inne på båda de sista baklängesmålen och var väldigt tafatta i de situationerna. Heino, som besitter ett bländade spelsinne och fina uppspel, var oerhört långsam i tanken mot Bofors. Han kan betydligt bättre och måste visa det.

4, Markku Paukkunen, back

Hade liksom partnern Heino stora problem på isen mot Bofors. Tafatt spel i defensiven där han inte tog i, inte spelade rejält och inte fick tag i pucken. I uppspelsfasen gick det långsamt och pucken måste gå betydligt fortare om Lakers ska kunna skapa chanser med sina spelvändningar. Var inne på två baklängesmål.

23, Christoffer Persson, back

En stöttespelare i ett annars vacklande försvar, och har de senaste matcherna också tagit för sig mer offensivt. Ett par fina uppåkningar mot Bofors, och hade också ett par skott. Matchades flitigt, spelade bra defensivt, och fanns även på isen i numerärt överläge. Verkar trivas oerhört bra med att spela med David Holmqvist.

7, David Holmqvist, back

Fortsätter att imponera och bildade med Persson hemmalagets bästa backpar mot Bofors, precis som man gjort i flera matcher nu. Satte in en fin tackling på Kristoffer Näslund och var resolut i defensiven. Inte så mycket inblandad i det offensiva spelet den här kvällen.

2, Daniel Ström, back
Ström är ömsom vin, ömsom vatten. Spelar med små marginaler med pucken, och det höll straffa sig två gånger om efter slarv, men han redde till slut upp situationerna. Ramlade också på blålinjen i den tredje perioden och gav Bofors ett friläge där Karjalainen gjorde matchens två svettigaste räddningar. Hade ett par fina offensiva skottlägen, men dröjde alldeles för länge med att avlossa bössan och lägena rann ut i sanden. Måste få in ett bättre tempo och en större noggrannhet. Gjorde dock några fina defensiva brytningar, vilket han ska ha beröm för.

26, Jonas Eriksson, back

Stötte mot en förlupen puck i numerärt underläge i den första perioden, och hamnade då ur position när Bofors gjorde 1-0. Hade några fler tveksamma ingripanden, men gjorde allt som allt en godkänd insats. Med i beräkningen måste man ha att Eriksson fått lite speltid på sistone, och det är dessutom hans första säsong i HockeyAllsvenskan. Påpassligt att snappa upp pucken i mittzon och leverera den till Weinstock vid kvitteringen till 1-1.

11, Jeremias Augustin, back

Sjundeback och spelade inte.

32, Johan Andersson, forward

Jobbar hårt, går rakt på mål och river och sliter i sarghörnena. Men är inte lika het som tidigare under säsongen, lägena blir inte lika många, skotten är inte lika skarpa och samarbetet med Yngveson inte lika bra som det varit. Är trots det en av lagets bästa spelare med sin vilja och inställning, och snart kommer det att lossna igen. Just nu är Andersson mållös i fyra raka matcher.

12, Torsten Yngveson, forward

Nja, det går lite för långsamt för Yngveson och han hittar inte den kemi med Andersson som har visat sig innan. Får en hel del istid men fungerar bäst i numerärt underläge, i övriga spelformer såg det väldigt blekt ut mot Bofors. Har gjort en hel del poäng på sistone, men verkar ha hamnat i en svacka nu.

20, Marcus Weinstock, forward

En av Lakers absolut bästa spelare för kvällen. Den blixtrande skridskoåkningen och fräcka företagsamheten är där, och att Weinstock fick sätta ett av målen var rättvist. Det var också typiskt Weinstock då han i full fart bröt in från vänster och med ett rappt handledsskott satte den högt bakom Mikael Andersson. Hade fler bra prestationer, och skapade flera lägen. Kemin med Johan Andersson ser bra ut. Pratade också en hel del med Bofors spelare och skrattade hela tiden, om det var gamla minnen sedan tiden i Karlskoga eller om det var psykningar kanske vi aldrig få veta. De ”omedvetna” knuffarna när spelet var avblåst var dock garanterat det sistnämnda. Weinstock är en retsticka.

17, Patrik Carlsson, forward

Carlsson såg betydligt bättre ut i sin andra match för Lakers och med några fler matcher i benen kan han bli en stor tillgång med sin speed och sin fina puckkontroll. Åker mycket skridskor och tvekar inte att gå in i närkamperna, men är puckkär och borde öka passningstempot något. Blixtrade till i offensiven ett par gånger, och tvingade Bofors att ta ett par utvisningar. Helt klart på uppåtgående.

22, Ville Hirvonen, forward

Gjorde en av sina blekare insatser sedan comebacken, och verkade sakna Robert Rosén vid sin sida. Hittade få lösningar offensivt, och var svag defensivt. Spelade tillsammans med Christian Jacobsson i numerärt underläge vid ett par tillfällen och då fick Bofors direkt etablerat tryck. Måste användas i en renodlad offensiv roll för att komma till sin rätt. Poänglös för första gången på fyra matcher, och en poäng var inte ens nära i den här matchen.

16, Christian Jacobsson, forward

Dubblerade i matchen och spelade med både Patrik Carlsson och Ville Hirvonen samt Johan Thelin och Robert Rosén. Blandade och gav, men imponerade inte i det defensiva arbetet tillsammans med Ville Hirvonen. Där fungerade det dock bättre med Rosén och Thelin. Höll skickligt kvar pucken i zon ett par gånger men hade svårt att komma till klara skottlägen trots den rikliga istiden, utan hamnade ofta långt ut vid sargen och fick riva och slita för att vinna puck.

91, Gustav Hjalmarsson, forward

Bidrar med en hel del energi till laget och jobbar något kopiöst. Tacklar, åker skridskor och skjuter – men får inte till det i avsluten. Snart måste det lossna målmässigt för ynglingen för han skapar massor av lägen men har inte gjort mål på 14 matcher. Bästa chansen mot Bofors var ett friläge, men Mikael Andersson i motståndarnas mål gjorde en fin räddning på Hjalmarssons dragning. Dessutom inblandad ett handgemäng och visade prov på sina heta känslor. Var tillbaka i omgivningen med Romö och Markusson efter att ha spelat med Johan Thelin och Robert Rosén senast.

71, Martin Romö, forward

Slarvade med några uppspel men växte ju längre matchen led och gjorde en riktigt stark sistaperiod. Matchens prestation var när han dribblade halva Bofors försvar i början av den sista perioden och skapade sig ett öppet läge, men missade. Visade upp fint tekande, starkt sargspel och hittade både Hjalmarsson och Markusson med fina passningar.

38, Johan Markusson, forward

Få jobbar så hårt som Johan Markusson, och matchen mot Bofors var inget undantag. Stort uppoffrande slit i numerärt underläge, och var hänsynslöst aggressiv i sarghörnena. Kom till fler skottlägen än i de senaste matcherna, men få av skotten vållade Mikael Andersson några större problem. Var inblandad i en olycklig incident där han träffade en Boforsspelare i ansiktet med klubban, och fick sitta på botbänken i fyra minuter. Gjorde en riktigt bra match men fick inte till det i de avgörande offensiva lägena.

3, Johan Thelin, forward

Gjorde en av sina bästa matcher i Lakers. Stark i den första perioden där han fick utdelning på sitt slit med att kunna bita kvar pucken i anfallszon och även skapa bra lägen. Hade bland annat ett riktigt fint skott som Mikael Andersson gjorde en blixtrande plockhandsräddning på. Fick sedan se sin istid försvinna i takt med det ökande antalet utvisningsminuter, men gjorde det jobb han skulle.

21, Robert Rosén, forward

Passade bra ihop med Hirvonen senast, men fick nu kampera med Thelin och Jacobsson. Som vanligt hade Rosén mycket puck, fina transporter och flera bra passningar men var inte lika dominant som tidigare. Hade en strålande framspelning till Johan Andersson i den första perioden som kanske skulle ha varit mål. Har vuxit ut – bara 19 år gammal – som en av lagets bäste spelare och kanske borde ha fått ännu mer förtroende. En av de spelarna som skapade mest i ett för övrigt svagt spel i numerärt överläge.