Osvensk idrott söker fotfäste i Växjö

Skrivet av Jonas Gustavsson 2012-08-17 och publicerad på lokaltidningen.se.

AMERIKANSK FOTBOLL. Det är ingen stor idrott utanför USA, men utvecklingen puttrar i världen och i Växjö har den amerikanska fotbollen också återuppstått.

Det var ifjol som eldsjälen Johan Hultmark drog igång Araby Tigers med bland annat amerikansk fotboll.

– Senaste laget i Växjö lades ner runt 2003, och sedan dess har det inte funnits något lag. Jag älskar amerikansk fotboll och vill att det ska finnas, så jag har länge haft en plan på att starta upp något och ifjol blev det verklighet, säger Johan som älskar idrotten, men som också ser amerikansk fotboll som en viktig social verksamhet.

– Vi har ingen seniorverksamhet utan bygger från grunden med ungdomar. Vi har ett gäng gymnasiegrabbar som brinner för det här så ambitionen är att kunna anmäla ett lag till spel i en juniorserie nästa säsong. Vi tittar en del på Kristianstad, de började för tio år sedan med ungdomar och har idag ett riktigt bra seniorlag.

Den gångna säsongen spelades inga matcher, men det är en viktig del att få till i den närmaste framtiden.

– Förhoppningsvis har vi ett lag i spel nästa säsong och det är viktigt så att de som tränar ser hur en match faktiskt ser ut. Det har en del av våra ungdomar knappt en aning om.

Men amerikansk fotboll är ingen stor global företeelse förutom i USA där det är den största idrotten med proffsligans final Super Bowl som höjdpunkt. 2015 kommer VM till Sverige, och det är något som kan ge sporten ett uppsving.

– Förbundet satsar en hel del på föreningarna just nu för att vi ska vara beredda om det kommer ett uppsving i samband med VM då det blir mer medietid. Det är något vi kan dra nytta av, menar Johan.

– Men som liten idrott slår man alltid i underläge, så är det. Samtidigt är det charmen, det gäller att knäcka nöten för att få det att fungera.

Att den generella kunskapsnivån om amerikansk fotboll är generellt låg i Sverige är en av de främsta utmaningarna. Få kan några regler eller har sett någon match.

– Det handlar om att förenkla så mycket att alla förstår och kan utöva sporten, speciellt när vi jobbar med barn och ungdomar. Det är en osvensk idrott, men jag älskar mixen av genomtänkt taktik, finessen med bollen och fysiken och explosiviteten i närkamperna. Jag tycker inte att det liknar någon annan idrott.

För en oinvigd ser det mest ut som att man pucklar på varandra?
– Det handlar mer om taktik än fysik. Vi slänger inte ut barnen på en plan där den starkaste överlever, absolut inte. Det fysiska spelet är det sista vi tar in, det finns mycket att lära sig innan dess. Säkerheten är alltid viktigast, alla ska känna sig trygga hos oss.

Är amerikansk fotboll i Växjö för att stanna?
– Det är jag övertygad om.