Örebro är tillbaka i eliten för att stanna

Skrivet av Jonas Gustavsson 2009 och publicerat i tidningen HOCKEY.

I våras kunde Örebro HK äntligen, efter flera år av satsningar, ta steget upp i HockeyAllsvenskan. Nästa fas består i att etablera sig i eliten och alla möjligheter att lyckas finns.
– Det är en stor stad, det finns många företag och det finns ett genuint hockeyintresse, berättar klubbens färgstarke profil Mikael Fahlander.

Frågan är om Örebros resa mot eliten hade kunnat ske utan klubbens ordförande Mikael Fahlander. Men enligt den frispråkige företagaren är det inte hans pengar som fört Örebro uppåt.

– Vi försöker driva Örebro företagsmässigt men vi har en budget som alla andra som vi måste hålla. Visst har jag varit en stor sponsor men jag är absolut inte ensam, berättar Mikael som själv bryr sig väldigt mycket om Örebro HK.

– Jag gillar generellt det ideella och föreningslivet och jag tycker att det ger mer än företagslivet. Affärer är roligt, men i ishockeyn får man förmånen att träffa människor som brinner för sin sak betydligt mer än vad man gör i företagslivet.

Då kan det tyckas konstigt att Mikael Fahlander efter vårens triumf och segertårar valde att lämna posten som ordförande.

– Jag kände att det var ett bra läge att kliva av. Jag har suttit som ordförande i fem år och ibland måste man prioritera familj och det övriga livet. Det här känns rätt, menar Mikael som dock finns kvar i klubben som sportsligt ansvarig för värvningar.

Omtalad skidresa

Vi backar bandet till den nionde april i våras. Då spelades nämligen den sista omgången i kvalet mot HockeyAllsvenskan och det var också först i den sista omgången som avancemanget för Örebro säkrades.

Tingsryd och Örebro låg på samma poäng och målskillnad inför avgörandet, men Asplöven besegrade Tingsryd hemma samtidigt som Örebro vann mot Huddinge och då var det klart.

– Det var jätteskönt. Vi hade satsat flera år och har verkligen haft målet att ta det här steget, säger Mikael som ville bjuda hela Asplöven på en skidresa eftersom de besegrade Tingsryd.

En gest som kan uppfattas på många sätt, men som på något sätt är typisk för Mikael Fahlander.

– Nu blev det aldrig så att jag fick betala eftersom deras ordförande tyckte att det blev fokus på fel saker, så tyvärr kunde jag inte stå för det. Det blev liv om det och jag tycker att det var rätt löjligt.

Vikten av lagkänsla

Stora pengar och stora satsningar nämns ofta i samband med Örebro HK och klubben har bland annat anklagats för att vara ett ”köpelag”.

– Ska man nå framgång kan man inte spela med 22 egna juniorer, så fungerar det inte i verkligheten. Men vi har åtta egna produkter i laget och det är nog ganska få elitlag som har det idag, menar Mikael och påpekar också att man gjorde få förändringar i spelartruppen under fjolårssäsongen vilket också bidrog till lagkänslan.

– Även om vi inte fick ut allt så kände vi att vi hade ett bra lag, och vi beslutade att inte röra till det för mycket utan lita till de spelarna vi hade.

Mikael Fahlander hävdar också att det inte var någon tillfällighet att klubben nådde HockeyAllsvenskan just i våras.

– Dels fick vi ihop laget på ett helt annat sätt än tidigare, alla jobbade för varandra och accepterade sina roller. Sedan är det klart att tränarbytet med Peter Andersson och Lars ”Mozart” Andersson gjorde skillnad, de fick ihop försvarsspelet, berättar Mikael.

Ett läroår

Tränarbytet såg utifrån underligt ut. Örebro vann sina matcher men ändå fick Hasse Hansson och Peter Holmberg kicken i januari.

– Även om vi vann matcherna så såg vi att det var på grund av individuell skicklighet och för att vi var ett lag. Både vi i föreningen och spelarna sade att vi inte kommer att nå hela vägen om vi inte gör något.

När Örebro nu är tillbaka i finrummet så är främsta målsättningen att etablera sig på den nya nivån. Det faktum att de två senaste årens nykomlingar i serien tagit sig till Playoff – Borås och Troja-Ljungby – är inget som sätter press på Örebro enligt Mikael Fahlander.

Klubben är inställd på att köra sitt eget race.

– Vi kan nå Playoff och det är klart man kan önska att det ska bli så, men vårt mål är först och främst att etablera oss. Vi vill lära oss själva och vår publik och våra sponsorer var det krävs för att spela i HockeyAllsvenskan. Det är en helt annan sak än att spela i division ett.

Ekonomiskt försiktiga

Mikael Fahlander säger att avancemanget till HockeyAllsvenskan öppnar upp för nya och större kommersiella möjligheter.

– Visst är det så och vad det ytterst handlar om är ekonomi. Ska du ha rätt spelare och rätt organisation så måste du ha pengar, och där måste publik och sponsorer ställa upp. Jag tycker vi har fått till det bra till den här säsongen, men vi har varit medvetet försiktiga ekonomiskt eftersom vi måste veta vad staden vill. Vi får se vad som händer den här säsongen och utefter det se hur mycket vi kan gasa till nästa säsong.

Hela den kommande säsongen kommer föreningen i alla fall att njuta av att vara tillbaka i finrummet.

– Det är en drömvärld för oss att hamna i att helt plötsligt får möta lag som Bofors och Leksand. Vi tycker att det är fantastiskt roligt.