Nyförvärvet: Wade Bergman, Timrå

Skrivet av Jonas Gustavsson 2013-06-23 och publicerad på hockeyallsvenskan.se.

Han är en offensiv back som gärna hänger med i anfallen – och Timrås nytillskott Wade Bergman tror han kommer trivas utmärkt i Sverige.

Wade Bergman är en i raden av nordamerikaner som väljer att lämna USA efter collegetiden för att söka sig till Europa istället för att börja spela i någon proffsliga i Kanada eller USA.

22-åringen har precis avslutat sina fyra år vid University of Minnesota-Duluth och valde därefter att krita på för Timrå.

– Timrå var ett lag som visade tidigt intresse och ville ha över mig. Jag har pratat med en del folk och de har bara sagt bra saker om klubben så det känns som rätt val, säger Wade Bergman på telefon från andra sidan Atlanten.

– Det här med att åka till Europa var något som bara kom upp. Jag har ju hört mycket om europeisk ishockey och jag kände att det här var det bästa alternativet för mig just nu i karriären. Nu är jag väldigt sugen på att komma till Sverige.

Wade Bergman känner ett gäng spelare som lirat på svensk mark.

– För fem, sex år sedan så spelade min kompis Weston Tardy i Nybro. Och sedan känner jag Jared Aulin som gick upp med Örebro. Färjestads Jack Connolly känner jag också. Jag har snackat med alla om Sverige och alla har bara positiva omdömen.

Vad vet du om Sverige då?
– Jag vet att man är väldigt passionerade när det gäller ishockeyn. Sedan är alla duktiga på engelska vilket gör det lätt att leva där. Folk är enkla att ha att göra med. Sedan har jag hört att man dricker väldigt, väldigt mycket kaffe (haha).

Dricker du kaffe?
– Nja, det har bara hänt några få gånger. Så jag kommer väl vara det svarta fåret i laget när det gäller just kaffet (haha).

Men du – svenskt kaffe är bättre än amerikanskt…
– Vi får väl se (haha).

Den gångna säsongen levererade vänsterskytten 17 poäng på 37 matcher i NCAA och han berättar att han är en offensivt inriktad back.

– Jag har alltid varit en offensiv back. Någon sade till mig att det vimlar av skickliga forwards, så jag valde att bli en konstruktiv back istället, för det är inte lika vanligt.

Ett taktiskt val att bli back alltså?
– Så kanske man kan se det. Det var ett sätt att klättra upp lite i hierarkierna och verkligen få chansen att visa sin skicklighet.

Har du lirat på stor rink innan?
– Ja, det har jag, både när jag växte upp och nu på college. Det passar mig eftersom jag är bra på skridskorna och försöker följa med i anfallen. Man måste vara bra på skridskorna för att lyckas på den stora isen.

Vad har du för förväntningar nu när du kommer till Timrå?
– Mitt mål är att komma över och göra det bästa jag kan och bli en viktig spelare för Timrå. Jag vill hjälpa till så att man blir ett topplag. Det ultimata hade varit att föra klubben tillbaka till Elitserien.

Eftersom Wade Bergman känner förre Nybrobacken Weston Tardy – också en liten och spelskicklig back – så var en naturlig fråga om man kunde jämföra honom med just Tardy. Men Wade Bergman jämför sig hellre med Boston Bruins succéback Torey Krug – killen som fick hoppa in i Bostons lag i Stanley Cup-slutspelet på grund av skador och som imponerat stort, inte minst offensivt.

– Jag har alltid liknat min spelstil vid Dan Boyle tidigare, men nu måste jag säga Torey Krug. Att se honom spela på isen är som att se sig själv spela, säger Wade.

Du kanske hoppas på samma succé som honom?
– Ja, absolut, det hade inte varit fel (haha).