Nyförvärvet: Tony Romano, Västerås

Skrivet av Jonas Gustavsson 2013-05-07 och publicerat på hockeyallsvenskan.se.

Han misslyckades med att slå sig in i NHL och New York Islanders – nu bygger amerikanen Tony Romano en ny karriär i Västerås.

Tony Romano listades av New Jersey Devils i den sjätte rundan 2006 och när han var klar med juniorhockeyn blev det ett kontrakt med New York Islanders som bytt till sig centerns rättigheter.

69 poäng på 65 matcher under sista året i juniorhockeyn talade om en lovande karriär, men Romano lyckades aldrig nå NHL, utan levererade totalt 55 poäng på 148 AHL-matcher innan han ifjol valde att söka sig till Europa.

Den gångna vintern – hans första utanför Nordamerika – sköt 25-åringen 13 mål och noterade 29 poäng på 37 matcher med Vienna Capitals.

– NHL-lockouten kom i höstas och jag kände att jag behövde flytta till Europa för att komma någonstans med min karriär. Det var en kul utmaning att komma hit, menar Tony Romano.

– Jag var med på New York Islanders träningsläger några gånger. Det är oerhörd tuff konkurrens och det är väldigt tufft att slå sig in i NHL, men jag har i alla fall försökt. NHL är den bästa ligan i världen och det är inte lätt att komma dit.

Kommande säsong lirar amerikanen i Västerås.

– Jag var intresserad av att komma till Sverige och Västerås visade intresse. Det känns som ett bra steg i karriären. Jag har hört mycket bra om svensk ishockey och det känns som rätt ställe att spela på sett ur ett längre perspektiv av min karriär, säger Tony.

– Jag har hört att det är bra konkurrens hockeymässigt. Jag vet hur seriöst det äri Sverige och hur engagerade fansen är. Jag har verkligen höga förväntningar på min sejour i Västerås.

Hur trivs du med europeisk ishockey?
– Jag älskar att spela på den större rinken, det blir väldigt annorlunda från Nordamerika. Man får mycket mer utrymme och det blir en öppnare hockey. Många spelare i Europa är verkligen bra på skridskorna och har bra puckkontroll.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
– Jag är inte så stor, men jag har mycket speed. Och jag gillar att spela i power play. Jag är en blandning av målskytt och framspelare.

Känner du press på dig nu när du kommer till Sverige?
– Nej, det kan jag inte påstå, inte mer än pressen jag sätter på mig själv. Jag tror det skadar om man tar in för mycket av pressen utifrån, man måste kunna slappna av för att få ut hela sitt spel. Det handlar om att jobba hårt – då brukar det gå bra.

Den gångna säsongen spelade Tony Romano i samma kedja som Sverigebekantingen i Josh Soares – som han får möta till hösten då kanadensaren kritat på för Oskarshamn.

– Det blir speciellt. Josh är en riktigt bra spelare och jag gillade att spela med honom. Han var smart och vass i både box och power play. Jag spelade på kanten medan han var center, säger Tony.

Men du spelar helst center?
– Jo, helst. Mot slutet av säsongen så var jag center och Josh (Soares) ytter så vi växlade lite. I AHL spelade jag mest center och om jag förstått det rätt är jag tänkt att gå främst som center i Västerås också. Men jag kan spela på kanten om det behövs. Det är stor skillnad på positionerna, som center får man ta mer ansvar och äger mer puck, och det gillar jag. Som ytter blir det mer skridskoåkning och mer jaga puck.

Snackade Josh väl om Sverige?
– Ja, verkligen, så fort han fick chansen. Det stärkte min vilja att komma till Sverige.