Nyförvärvet: Shea Guthrie, Troja

Skrivet av Jonas Gustavsson sommaren 2013 och publicerat på hockeyallsvenskan.se.

Efter två år i Storbritannien är kanadensaren Shea Guthrie redo för större uppdrag och ser fram emot att komma till Troja-Ljungby.

Shea Guthrie har dunkat in 52 mål och 132 poäng på 109 matcher i brittiska ligan de två senaste säsongerna. Med tanke på att britten Rob Dowd gjorde det bra i HockeyAllsvenskan den gångna säsongen hoppas Troja-Ljungby nu att man hittat ett nytt fynd i fotbollslandet.

Och Guthrie själv ser fram emot att komma till Sverige.

– Jag kollade runt på var jag kunde spela och HockeyAllsvenskan har ett bra rykte och håller hög nivå. Jag ville ha en ny utmaning och komma någonstans där jag inte varit innan, därför blev det Troja, berättar Shea på telefon hemifrån Kanada.

– Jag har haft några vänner som spelat i Sverige genom åren. Det jag vet om Sverige hockeymässigt är att det spelas ett spel med mycket skridskoåkning där det finns många skickliga spelare. Kulturellt har jag förstått att det är enkelt att komma in som nordamerikan eftersom alla kan engelska och är väldigt vänliga.

Guthrie har spelat collegehockey vid Clarkson University i USA och efter det harvade han runt i ECHL i två säsonger innan han 2011 kritade på för Coventry Blaze i brittiska ligan. Att som ung spelare ta steget till Storbritannien är inte speciellt vanligt.

– Jag åkte på en jobbig skada under min sista säsong i Nordamerika och det var inte speciellt kul att spela längre. Då fick jag ett erbjudande från England där jag kunde spela ishockey på heltid samtidigt som jag gick i skolan och kunde fullfölja min utbildning i ”national business”. Den kombinationen var perfekt för mig. Sedan trivdes jag så bra att jag stannade ett år till.

Du öste in poäng?
– Jag fick chansen att spela mycket och då blev det bra siffror också.

Hur bra är brittiska ligan egentligen?
– Det är svårt att säga eftersom jag inte har något att jämföra med i Europa. Min egen uppfattning är att det är en ganska bra liga gällande toppspelarna, men att djupet saknas. Vad jag förstått så har ligan blivit bättre och bättre genom åren.

Att Shea Guthrie är tänkt som en producerande spelare i Troja-Ljungby är det ingen tvekan om.

– Mina förväntningarna är att spela på min högsta nivå och bidra till att Troja gör en bra säsong. Jag har högra krav både på mig själv och laget, säger Shea.

Hur skulle du beskriva dig själv?
– Jag är en stark skridskoåkare som är bra med pucken i hörnen och en mot en. Jag vill bidra offensivt. Men jag vill också vara ett föredöme i hela spelet med min arbetskapacitet. Och jag vill bidra med ledarskap.

25-åringen gör ingen hemlighet av att han vill spela på högre nivå i framtiden.

– Så är det ju, man vill alltså spela så högt upp man kan. HockeyAllsvenskan har ett jättebra rykte trots att det är en andraliga. Gör man bra ifrån sig där kan man nå Elitserien, Österrike, Tyskland, Schweiz till exempel. Men först och främst handlar det om att göra en bra insats i Troja.

Vad vet du om Troja?
– Jag har pratat med några som spelat i klubben och några om spelat i serien så jag vet lite. Det är en mindre klubb i en mindre stad, men man har en bra organisation och har gott om fans. Jag ser fram emot att komma dit.