Nyförvärvet: Sam Lofquist, Djurgården

Skrivet av Jonas Gustavsson 2013-04-25 och publicerat på svenskafans.com.

Han skjuter som en häst sparkar – och Sam Lofquist hoppas kunna ta nästa steg i utvecklingen i nya klubben Djurgården.

Sam Lofquist har spelat de två senaste säsongerna i Oskarshamn och där vuxit ut till en toppback i HockeyAllsvenskan. Nästa säsong lirar den 23-årige amerikanen i Djurgården.

– Jag har pratat med flera klubbar men var imponerad av Djurgården och deras historia. Jag har älskat min tid i Oskarshamn, men jag kände att det var dags att byta klubb för min egen skull, och jag tror många svenska spelare drömmer om att spela i just Djurgården, säger Sam Lofquist på telefon från Nordamerika.

Var det aktuellt med Elitserien?
– Jag hade lite förslag, men de var inte så konkreta och snabba som jag ville. Jag gillar chansen jag fått med Djurgården, jag gillade deras presentation och ville inte vänta med att bestämma mig.

Sam Lofquist har en egenskap som sticker ut – skottet. Det är stenhårt och har genererat 20 mål på två säsonger i Oskarshamn.

– Mitt skott klockades till 165 km/h den här säsongen. Det är riktigt hårt och tar stor stolthet i mitt skott, säger Sam.

– Jag brukade skjuta 1000 puckar per dag när jag växte upp, så jag har verkligen jobbat på skottet. Det är också förfinat genom åren. Även idag så tränar jag skottet mycket. Jag brukar stå och nöta både före och efter träningarna. Det gäller att träna hela tiden så att man inte tappar något.

Vad kommer du mer att bidra med till Djurgården?
– Jag ska försöka komma in med mycket energi på backsidan. Det ska vara stabilt backspel och coacherna ska veta vad de får när jag är på isen. Sedan vill jag bidra i offensiven, både genom att slå bra passningar och följa med upp själv. Sedan hoppas jag få bidra i power play.

Nu har du lärt dig svensk ishockey – kommer du växa ännu mer i år tack vare det?
– Jag hoppas det. Mitt mål är att bli bättre varje år. Det jag lärt mig om svensk ishockey är det finns väldigt många bra spelare. När jag kom hit visste jag att svenska spelare är bra, men att komma hit och spela mot dem dag efter dag har gett mig en större bild av svensk ishockey, och den är bättre än jag trodde.

Sam Lofquist hymlar inte med att han stortrivs i Sverige.

– Jag älskar Sverige. Jag och min flickvän trivs hur bra som helst. När jag och pappa satt och pratade nyligen så tittade vi till och med på resevideos om Sverige eftersom jag saknar landet så mycket, skrockar Sam.

– Vi älskade att bo i Oskarshamn också. Det var speciellt för oss för jag och min flickvän förlovade oss där. Nu blir det spännande att komma till Stockholm och se hur det är i en svensk storstad. Det blir en ny svensk upplevelse.

Vad tror du om Djurgårdens chanser?
– Klubben vill tillbaka till Elitserien och det är det uppdraget som jag skrivit på för. Jag är spänd och nyfiken på att få hjälpa klubben att komma upp ett steg i seriesystemet.