Nyförvärvet: Alexej Fashutdinov, Växjö

Skrivet av Jonas Gustavsson 2008-08-11 och publicerad på hockeyallsvenskan.se. 

VÄXJÖ Han är HockeyAllsvenskans minste spelare med sina 169 cm och 69 kg, men samtidigt en av de kvickaste.
Växjövärvningen Alexej Fashutdinov, 23, är ett yrväder som lever på sin skridskoåkning och sin teknik.
– Med spelskicklighet och spelsinne kommer man långt, och det finns många små spelare som lyckats i Elitserien och NHL, säger Alexej. 

För två år sedan rönte amerikanen Steve Saviano, 26, stora framgångar i HockeyAllsvenskan med Växjö, även om han var skadedrabbad. Saviano, 172 cm, 85 kg, var en liten spelare med hög speed och fin teknik – egenskaper som gjorde honom till en av seriens vassaste offensiva spelare.

Nu har Växjö slagit till på en karbonkopia av Saviano – fast modell ännu mindre. Alexej Fashutdinov, 169 cm, 69 kg, blir HockeyAllsvenskans minste spelare i vinter, men är lika kvick, irrationell och offensivt giftig som föregångaren Saviano.

– Jag tror inte att storleken har så stor betydelse nu för tiden. Med spelskicklighet och spelsinne kommer man långt, och det finns många små spelare som lyckats i Elitserien och NHL till exempel. Ju högre upp man kommer i systemen, desto mer tror jag det hänger på spelsinne än på storlek, faktiskt, säger Alexej till hockeyallsvenskan.se och ser fram emot spel i HockeyAllsvenskan.

– Växjö var ett bra alternativ, och de gav ett bra intryck genom sportchefen Henrik Evertsson.

De tre senaste säsongerna har Fashutdinov spelat i ryska andraligan med CSK SSV Samara. Under åren där har 23-åringen haft en stadig poängmässig utveckling, och var den senaste säsongen poängkung i laget efter att ha noterat 41 poäng (14+27) på 41 matcher. En bra poängskörd med tanke på att laget inte var speciellt bra.

– Jag spelade i en bra kedja, och det var den enda formationen som tränaren inte rörde på hela säsongen och det gjorde ju att jag kunde leverera. Vi hade kanske 40 eller 45 spelare som var inblandade i laget under vintern, för det var spelare som sparkades och så vidare, berättar Alexej som är nöjd med sin utveckling i öst.

– Första året var lite mer inkörningsperiod, och det var ganska stor omställning med ökad träningsdos, och det påverkade poängskörden. Sedan har det rullat på, och min uppgift har alltid varit att leverera mål och poäng. Jag jobbar på med mitt eget och gör det jag ska, sedan är det ju bara att hoppas att det genererar en hel del poäng.

Poängkung i Tranås

Fashutdinov är det ryskklingande namnet till trots svensk – men har också ryskt medborgarskap.

– Båda mina föräldrar är från Ryssland, och jag har dubbelt medborgarskap. Min pappa var bandyspelare, och spelade i Hammarby och Tranås, och det var på det sättet det blev Sverige, berättar Alexej som spelat TV-pucken med Småland och A-lagshockey i Tranås, innan han försvann till Ryssland 2005.

– Jag spelade bandy, fotboll och ishockey, och sedan var jag tvungen att välja när det blev både TV-pucken och Elitläger. Hockeyn kändes som den bästa utmaningen.

Sista säsongen i Tranås – då laget spelade i division ett – blev Fashutdinov poängkung med 37 poäng (14+23) på 36 matcher. Därefter blev det alltså spel i Ryssland, där han varit de tre senaste åren.

– Jag fick en bra chans att spela i Ryssland, och det var heltidshockey som gällde så man kunde lägga all krut på hockeyn och behövde inte tänka på något annat. Det var rätt beslut tycker jag. Det var riktigt roligt. Det var stor träningsmängd, och det var en annorlunda upplevelse på alla sätt och vis, menar Alexej.

– Det är mycket rakt på mål och många avslut i Ryssland. Det är väl inte riktigt som Nordamerika, men det är inriktat på att gå rakt på mål, och det är många snabba spelvändningar i mittzon.

– Det kanske är lite mer organiserat i Sverige, och man försöker spela lite mer säkert. I Ryssland är det mer att man ska gå framåt så fort man får pucken, och det kanske kan se lite mer oorganiserat ut.

Gillar att anfalla och utmana

Offensiv hockey passar Fashutdinov som handen i handsken, och det också mål och poäng han ska bidra med i Växjö. I den första träningsmatchen för säsongen matchades anfallaren med Robert Rosén och Christian Magnusson – en kedja med mycket speed och spelsinne.

– Spelidén blir väl den som tränaren säger att vi ska spela. Jag har inte spelat så mycket med dem, men det blir mycket passningsspel och mycket rörelse. Det är väl de aspekterna vi måste spela efter, för det passar våra förutsättningar bäst, menar Alexej när han ska kommentera sin omgivning.

– Jag gillar att anfalla och utmana. Jag lever mycket på min skridskoåkning. Jag tycker väl att jag främst är en framspelare, men min tränare i Ryssland tycker att jag främst är en målskytt.

Fashutdinov är ett av många nyförvärv i Växjö, och efter klubbens ekonomiska kris i våras som reddes upp i sista stund, är hockeyintresset i den småländska staden nu på topp. Anfallaren anses vara en de mest spännande förvärven, och en av spelarna som måste leverera för att Växjö ska bli ett topplag igen.

– Ishockeyintresset har varit imponerande måste man säga. Det var många som tittade på ispremiären och första träningsmatchen, så det var skoj, berättar Alexej.

– Jag måste försöka hjälpa laget med att leverera så att vi kommer till Playoff igen. Det är ett givet mål för oss. Jag vet faktiskt inte så mycket om HockeyAllsvenskan. Malmö och Leksand är topplagen, men sedan vet jag inte så mycket mer.

Alexej Fashutdinov lär säkerligen lära sig mer om HockeyAllsvenskan under säsongen – och framförallt kommer motståndarna att lära sig namnet på miniliraren med den fantastiska farten under skridskorna.

En sak är säker – det kommer att få undan när anfallaren med det ryskklingande namnet är på isen.