Nu blickar Öster mot nästa säsong

Skrivet av Jonas Gustavsson 2011-10-25 och publicerat på lokaltidningen.se.

FOTBOLL. Fotbollssäsongen är över för Östers IF och det blev inget kval till allsvenskan, men säsongen får ändå anses vara en framgång.

När Östers IF gick upp i Allsvenskan 2005 hoppades många på en ny storhetstid, men istället inleddes en negativ spiral. Laget ramlade ur Allsvenskan direkt och föll rakt igenom Superettan ner i division ett.

2009 gick laget upp i Superettan igen och ifjol höll man till i botten (och tvingades kvala sig kvar), men i år, med nye tränaren Roar Hansen vid rodret, har det blivit en uppryckning och en plats i toppen av tabellen.

Nästa säsong blir det återigen spel i Superettan.

– Ansiktslyftningen i föreningen började redan i division ett. Jag har fått mejl av supportrar som tackar mig för att de inte har ont i magen i oktober, och är det så man känt de tidigare åren så har vi gjort det ganska bra i år, säger Roar Hansen.

Vad säger du om säsongen som gått?
– Jag är nöjd. Vi har vänt på hemmaspöket som säger att Öster inte kan vinna hemma. Vi har inte vunnit lika mycket borta, hade vi gjort det hade vi spelat i allsvenskan, så det kan vi förbättra till nästa säsong. Vi kan också bli lite mer effektiva framåt. Vi har många unga spelare som gjort det bra och som sett till att konkurrensen i a-truppen tillspetsats. Det är bra att vi har en lokal förankring.

Själv valde han att tona ner förväntningarna inför säsongen.

– Det kändes som jag var jättetråkig då. Öster har en tradition och historia som man ska vara stolta över, men det har inget med dagens spelare att göra och de ska inte jämföras med svunna tider. Spelarna vi har ska vara stolta över Östers historia, den ska man vårda, och man kan lära mycket av historien, men den får inte bli en belastning, menar Roar.

– Ska nutiden och dåtiden jämföras så måste vi först till allsvenskan och etablera oss där, och sedan etablera oss som topplag, och för att komma dit är det en väg att vandra. Att dagens spelare blir jämförda med guldlagen är orättvist.

Att allsvenskan är ett mål är ingen hemlighet.

– Så är det, men när det sker vet jag inte. Man kan inte bara knäppa med fingrarna och säga att vi ska till allsvenskan, utan det måste sägas med trovärdighet. Vi jobbar mot allsvenskan och även om vi tycker att vi fått en halvbra start den här säsongen så betyder det inte per automatik att vi blir bättre nästa år. Det beror på hur nya Superettan ser ut med vilka lag som är med och hur de gör sina satsningar. Man måste ha respekt för de andra lagen, säger Roar.

Skapas det krav med nya Myresjöhus Arena som är klar nästa höst?
– Visst blir det så, men det kan man inte haka upp sig på. Vi måste vara trovärdiga. Hur ser spelartruppen ut? Vad har vi för ekonomi? Hur är organisationen uppbyggd? Det är en process. Jag vet att det är tråkigt att säga att vi inte ska vara i allsvenskan nästa år, men vi måste jobba långsiktigt och när vi väl går upp så måste vi vara redo på alla plan för att kunna etablera oss så att det inte bara blir upp och vända som det var sist.

Det Östers IF under Roar Hansens ledning håller på att bygga upp är ett eget spel som man kan förlita sig på.

Och att ha ett eget spel är viktigt.

– För att tydliggöra roller så måste man veta vad man själv gör. Vi är inte färdiga med det vi bygger, men det börjar sitta bättre och bättre och killarna har anammat det på ett bra sätt. Vårt spel ska bygga på ett bra passnings- och anfallsspel där man hela tiden har ambitionen att flytta bollen framåt. Ska man passa bakåt ska det vara med en positiv tanke om att det ska bygga ett anfall i nästa sekvens, menar Roar.

Tar det lång tid att skapa ett eget spel i ett nytt lag?
– Att förstå vad vi ska göra och vad vi ska leverera tar olika tid för olika spelare, och när man kommer in som ny kan man inte förvänta sig att alla pusselbitar ska falla på plats direkt. Jag tycker ändå att killarna löst det bra. Fördelen inför nästa säsong är att vi inte behöver lära känna alla spelarna på nytt, den processen har vi gjort i år och den tog tid.

Hur lärde du känna spelarna?
– Jag hade individuella samtal med spelarna inför säsongen och det jag kan säga är att det var en grupp som inte riktigt trodde på sig själva. Det mentala är oerhört viktigt, och det är viktigt att som tränare kunna läsa av hur spelartruppen mår. Jag upplever att spelarna har bättre självkänsla nu.

Tillbaka till Östers egna spel: laget vill och ska spela en offensiv och kreativ fotboll med bra passningsspel.

Men för den delen förringas inte motståndarna.

– Vi struntar inte i motståndarna och bara kör eget, det håller inte. Den som säger så ska jag inte påstå ljuger, men det är inte sant. Alla lag som har ett eget spel, till och med Barcelona, har stenkoll på sina motståndare. Sedan kan man välja på vilket sätt man vill ha koll och om man anpassar sig eller inte, men det är bara dumt att inte ha koll på motståndarnas styrkor och svagheter, säger Roar.

– Man kan säga att jag inte tycker om att bli överraskad.

Hur mycket handlar om eget spel och hur mycket handlar om anpassning till motståndarna?
– Vi pratar mer om vårt eget spel än om motståndarna.

Redan nu är blickarna riktade mot nästa säsong.

– Jo, så blev det redan när det var klart att vi skulle vara kvar i Superettan, en del av hjärnan har varit på nästa säsong ett tag.

Och då blir det allsvenskan?
– Jag ska låta tråkig igen men det är som jag säger hela tiden: vi måste vara trovärdiga. Jag tror att vi behöver en säsong till för att bygga upp spelet, laget och organisationen.

Roar Hansen om…
… om vad han vill ha in i laget nästa säsong: ”Vi vill ha in poängspelare, precis som alla lag, det vill säga spelare som gör mål och assist. Sedan så funderar vi på en försvarsspelare till. Men framförallt handlar det om att hitta spelare med en stark karaktär, bra spetskompetens och som, vilket är viktigt, verkligen vill spela i Öster. Vi vill helst värva i närområdet men går inte det så vill vi inte titta för långt bort från regionen.”
… om sitt fotbollsintresse: ”Med årens lopp har man lärt sig att koppla av. När man var yngre så drömde man mer eller mindre fotboll, men nu har man lärt sig att släppa det.”
… om fotbollsintresset i Växjö: ”Jag har varit i Landskrona innan och intresset där kan jämföras med det här. Alla är verkligen engagerade, man kastas mellan hopp och förtvivlan och många lever för laget.”