Månadens profil: Richard Gynge

Skrivet av Jonas Gustavsson augusti 2015 och publicerat i Nöjesnytt.

MÅNADENS PROFIL – RICHARD GYNGE
Varje månad presenterar vi intressanta Växjöpersonligheter med det där lilla extra. Den här gången handlar det om nyinflyttade stockholmaren och Växjö Lakers-nyförvärvet Richard Gynge som vill spela hem ett nytt SM-guld till staden.

Robert Rosén och Richard Gynge.

En återförening som får Växjö Lakers-fansen att jubla.

Varför?

För att duons enda säsong tillsammans slutade med en oväntad dundersuccé. Magin levererades i AIK 2011/12. Solna-klubben hade värvat in Rosén från Modo där han haft en blygsam roll och sparsamt med istid och valde att sätta honom i samma kedja som Gynge som året innan gjort sitt första riktiga år i SHL och levererat okej, men inte mer än så.

Två spelare som letade efter ett SHL-genombrott – och som fick det tillsammans.

Duon skrapade ihop 49 mål och 104 poäng. Rosén vann poängligan med 60 poäng och Gynge vann skytteligan med 28 mål.

Efter den säsongen stack Gynge till ryska KHL där han spelat de tre senaste åren.

Men ända sedan Robert Rosén återvände till Växjö Lakers för tre år sedan har fansen i Växjö drömt om att Gynge ska komma till klubben så att det gamla radarparet kan återförenas.

Nu blir det så. I början av juli skrev Richard Gynge på ett tvåårskontrakt med de regerande mästarna och är numera Växjö-bo.

– Jag måste säga att det är enormt kul att vara här, berättar Richard Gynge som egentligen skulle ha blivit kvar i Ryssland.

– Jag pratade mycket med mitt ryska lag Admiral Vladivostok och ett kontrakt var klart, men sedan byttes hela ledningen i klubben ut och då blev det ingenting. När Växjö då hörde av sig så bestämde jag mig ganska snabbt.

Det sägs att vad som helst kan hända i Ryssland. Skrönorna är många. Richard Gynges kontraktsstrul kändes därför inte överraskande.

– Det har hänt många spelare där borta. Bättre spelare än mig också. Det är något man vet kan hända. Jag hade väl hoppats att kunna ta en tröja där borta något år till, men samtidigt är jag glad att vara i Växjö. Jag ser inte detta som ett steg tillbaka utan det är ett steg framåt, säger forwarden.

– Det finns många fördomar om Ryssland. Många tror att det är som Sovjet på 80-talet men det är faktiskt ganska bra. Det är lite speciella människor, klimatet är lite hårdare och man är rakare mot varandra, och som överallt finns det bättre och sämre platser. Jag har väl varit med om ett och annat där borta också, men inget som lämpar sig att skriva om (haha).

Tillfälligheterna styrde alltså resan tillbaka till Sverige. Och tillbaka till Robert Rosén. Alla minns samarbetet för fyra år sedan och hoppas att kemin ska finnas kvar.

– Man får ju höra om mig och Robban ganska ofta. Det är klart att folk tycker det är intressant. Vårt år i AIK var bra och roligt. Vi hittade ett fantastiskt flow, berättar stockholmaren.

– Vi får se hur det fungerar den här gången. Bara för att det fungerat en gång så behöver det inte göra det nu. Men vi tänker hockey ganska lika. Vi kompletterar varandra, han är framspelare och jag är avslutare. Men jag gillar att passa också. De senaste åren har jag gjort fler mål för att jag spelat med skickliga passningsspelare, men tidigare gjorde jag lika många mål som assist.

En brist i karriären som lyfts fram är skridskoåkningen. Richard Gynge är ingen raket på rören, precis som Robert Rosén.

– Det var någon som frågade om min och Robbans kemi och jag sa att vi passade ihop för att vi var lika långsamma, skrattar Richard när skridskotekniken kommer på tal.

– Men jag har jobbat och jobbar fortfarande med skridskoåkningen. Både med tekniken och styrkan. Den har blivit mycket bättre de senaste åren.

De första valpiga skären togs hemma i Hanviken, Tyresö, innan Richard Gynge i 12-, 13-årsåldern hamnade Hammarby. Framgångar där gav ett SHL-kontrakt med Brynäs, men han tog aldrig någon ordinarie tröja utan lånades ut till bland annat Nybro och Oskarshamn. Det var först i AIK – dit han kom 2009 och var med och spelade upp klubben i SHL – som genombrottet kom på allvar. Vägen mot toppen har alltså inte varit spikrak.

– Nej, det kan man inte säga. Jag har fått testa på många grejer, varit i många klubbar och sett en hel del. Som 19-, 20-åring ville man in i SHL så fort som möjligt så det var motigt när det inte gick som man ville.

Motgångarna och det uteblivna genombrottet som ung gjorde att Richard Gynge valde att sluta läsa om sig själv i media.

– Jag har inte läst om mig själv på sex, sju år, berättar han.

– Det var under en tid när jag skulle slå mig in i SHL som jag tog det beslutet. Om man dras med när det skrivs bra saker så måste man också lyssna när det skrivs sämre saker. Det var en god vän som sa till mig att inte läsa något. Att jag skulle skita i det. Så nu gör jag det. Det är ofta hårda rubriker, svart eller vitt hela tiden, så det bästa är att hålla sig utanför och inte bry sig om det där. Men jag har bett min mamma och fästmö att spara alla klipp, man vill ju läsa det efter karriären (haha).

Men även om Richard Gynge inte läser tidningarna så är han medveten om att förväntningarna på honom är stora inför den här säsongen. Han har vunnit skytteligan i SHL tidigare och har haft framgångar i KHL, meriter som gör att återvändaren framställs som en potentiell skyttekung i hela SHL.

Även om han inte gått in i någon SHL-säsong med samma förväntningar som i år – han stack ju till KHL efter sitt SHL-genombrott – så menar han att han är förberedd på det som väntar. Men han sticker inte ut hakan utan står med fötterna fast förankrade på marken.

– Jag har spelat i Ryssland i tre år och där finns verkligen press på spelare, så jag vet hur det är att spela med krav utifrån. Jag fokuserar inte så mycket på vad andra tror och tänker utan jag sätter press på mig själv och vill bara göra mitt bästa. Det viktigaste är att laget vinner och hur man når vinsterna är egentligen oväsentligt. Jag är inte mer värd än någon annan utan alla behövs för att det ska gå bra, menar Gynge.

­

– För mig handlar det bara om att förbereda mig på bästa sätt inför den här säsongen. Träna hårt. När det väl drar igång handlar det om att ha roligt. Har man kul och trivs med livet så brukar det gå bra på isen också. Jag ser fram emot att mäta mig med motståndarna i SHL och se om jag fortfarande hänger med (haha).

Några storslagna planer kring framtiden finns inte heller. För Richard Gynge är det här och nu som gäller.

– Jag försöker bara ta en dag i taget. Inte tänka längre än en säsong framåt. Nu ligger allt fokus på Växjö, säger målskytten som inte är förvånad över att gruppen han kommit till vann SM-guld ifjol.

– Det märks att det är ett tajt gäng som spenderat mycket tid ihop. Jag kan tänka mig att de har haft enormt roligt tillsammans. Jag vill vara med om samma sak, jag har ett enormt sug efter att få vinna något. Jag såg bilder från guldfirandet i våras och det såg helt fantastiskt ut. Det skulle man verkligen vilja vara med om.

En upplevelse som han i så fall gärna delar med nygamla vapenbrodern Robert Rosén.

– Mer än gärna. Vi har spelat lite ihop nu under inledningen av försäsongen och det känns bra. Det märks att Robban har kvar sina skills. För mig handlar det bara om att slita mig loss i mitten och ha klubban i isen, då vet jag att jag kommer få pucken (haha).

10 snabba…

ÄTER HELST: Fisk.

DRICKER HELST: Vatten.

BÄSTA FILM: Nyckeln till frihet.

SENASTE BOK: Stalker av Kepler.

LYSSNAR PÅ: Mest radio.

FRITIDSINTRESSEN: Vara med familj och vänner.

KAN EJ VARA UTAN: Mat.

SER UPP TILL: Pappa.

BÄSTA MED VÄXJÖ: Det är nog människorna.

SAKNAS I VÄXJÖ: Jag har ingen aning. Det vet jag när jag bott här ett tag (haha).