Måltorkan över: Fattade inte att den gick in

Skrivet av Jonas Gustavsson 2017-02-21 och publicerat på aftonbladet.se.

VÄXJÖ. Det har varit en snackis och talats om en förbannelse.

Men efter 371 mållösa dagar så trillade pucken äntligen in för Jacob Lagacé.

– På sistone har jag drömt om att jag gjort tre mål och vaknat och tänkt hur det inte kan vara sant, säger Lagacé.

Jacob Lagacé har varit en stor snackis i Luleå under säsongen.

På grund av sin måltorka.

Trots en uppsjö av chanser så har kanadensaren misslyckats med att få in pucken i nät och det har talats om en förbannelse.

Men nu är måltorkan äntligen över.

Efter 371 dagar och 64 mållösa tävlingsmatcher i SHL, slutspelet och CHL så skickade 27-åringen in ett mål i 2–3-förlusten efter övertid mot Växjö.

– Äntligen, säger Jacob Lagacé om målet.

– Jag fattade inte att den gick in först. Men Bill (Sweatt) blev galen och alla började jubla och då fattade jag. Sedan var det bara jubel.

En skön känsla?

– Alltså, på sistone har jag drömt om att jag gjort tre mål och vaknat och tänkt hur det inte kan vara sant. Jag har aldrig gått mållös i 60 matcher innan. Vet ingen annan som gjort det heller. Jag brukar vara en målskytt, men det har varit en tuff period. Nu ser jag ljuset i tunneln.

Lagacé sköt 20 mål i Asplöven när han vann allsvenskans poängliga för två år sedan och sköt sju mål under SHL-debutåret ifjol.

Mål kan han alltså göra och den vetskapen har gjort måltorkan extra jobbig.

– Jag hade lagt bort det ett tag men efter juluppehållet när ettårsjubileet för min måltorka närmade sig och media började höra av sig så började jag grubbla. Det måste jag erkänna.

Har du gjort något speciellt för att lossa på målskyttet?

– Jag har skjutit efter träningarna, snackat med målvakterna, tränat underarmarna på gymmet för att bli starkare, tittat på video. Ibland har jag känt att jag aldrig kommer göra mål igen. Men allt sitter i huvudet. Är du i zonen bara kör du, men när jag haft friläge har jag tänkt ”shit jag är fri”. Jag vet inte om jag någonsin haft så många frilägen som i år. Men jag hoppas det lossnar nu, det vore ju bra tajmning med tanke på hur viktiga matcher som kommer framöver.

Inför matchen mot Växjö hade Jacob slagit vad med Kael Mouillierat och Julius Junttila att raka av sig skägget om han inte gjorde mål…

– Ja, haha, jag kanske får slå vad fler gånger, säger Lagacé.

Men centerns måltorka grumlades av Luleås tapp i matchen. 2–0-övertag efter två perioder förvandlades till en 2–3-förlust efter övertid. Luleås första förlust mot Växjö i år.

– Det lägger skugga över mitt mål. Leder vi med 2–0 efter två perioder ska vi ha tre poäng, säger Lagacé.

– Men vi känns på gång efter tränarbytet. Vi bygger nytt och energin är bra.