Legenden: Christian Jacobsson

Skrivet av Jonas Gustavsson våren 2014 och publicerad på vaxjolakers.se.

Christian Jacobsson är Växjö Lakers främste poängplockare genom alla tider – och hade en närmast nog magisk förmåga att peta in puckar i mål.

Uppmärksammandet av Växjö Lakers-legender fortsätter – och nu är vi framme vid en av de största, nämligen notoriske målskytten Christian Jacobsson som är klubbens främste poängplockare genom åren.

Torsten Yngveson, tidigare lag- och kedjekamrat, sa det bra när han skulle beskriva Växjö Lakers-ikonen:

”Slår du upp målskytt i ett lexikon så lär du hitta en bild på Christian Jacobsson. Han slet och kämpade mer än många tror, men ibland syntes han inte på en hel match men hade ändå gjort tre mål. Han hade ett fruktansvärt skott, inte bara hårt utan också välriktat”.

Förmågan att sniffa upp mål var närmast nog magisk.

– Jo, jag hade nog näsa för mål, men det handlade inte om några spektakulära mål. Jag höll mig på rätt ställe vid rätt tidpunkt helt enkelt, säger en ödmjuk Christian Jacobsson, som dock var mer än bara en målskytt.

– Jag slog lika gärna en passning som att nypa dit pucken. Ser man på statistiken så har jag ganska många asisst också, så jag vill inte säga att jag bara var en målskytt. Jag spelade ju med Johan ”Bois” Andersson ett tag, och han vräkte ju in mål då och då var det en annan som fick assisterna på sitt konto. För att ta ett exempel.

Totalt har skarpskytten gjort 276 poäng på 263 Växjö Lakers-matcher.

– Jag hade ju en säsong i division två och ett som genererade en hel del poäng, och jag har alltid fått spela power play vilket är en förutsättning för att producera, men visst är det en ära att ha gjort så mycket poäng, säger Jacobsson, som alltid haft en offensiv roll.

– Min kedja har alltid haft som målsättning att spela 1-0 i alla matcher, vi skulle producera och bidra till att vi vann. Men det var lika viktigt att inte släppa in mål som att göra dem.

Christian Jacobsson har lirat i flera effektiva kedjor under Växjö Lakers-tiden:

* Christian Jacobsson-Markus Andersson-Stefan Nilsson

* Christian Jacobsson-Torsten Yngveson-Shjon Podein

* Christian Jacobsson-Torsten Yngveson-Johan Andersson

* Christian Jacobsson-Robert Rosén-Christian Magnusson

– Mycket handlar om att hitta kemi i den kedjan som man spelar i. Det är a och o. Jag har spelat med bra spelare som passade min spelstil, det är en stor bidragande orsak till mina mål och poäng, och där ska ju Henrik Evertsson ha mycket beröm som lyckades hitta spelare som passade bra tillsammans. Det man kan säga är att centern alltid varit navet, och jag har fått spela med så bra spelare som Markus Andersson, Torsten Yngveson och Robert Rosén, och då är det ganska enkelt att spela.

Totalt gjorde Christian Jacobsson tre sejourer i Växjö Lakers.

Först en säsong, 2000/01, i division två och division ett, då han lastade in 83 poäng på 34 matcher. Då kom han från allsvenskt spel i Tingsryd.

– Jag kände att jag behövde en nytändning, testa något nytt. Vi var ett gäng som gick från Tingsryd till Växjö Lakers. Håkan Nygren var ju en erkänt bra tränare också och klubben hade tydliga ambitioner, berättar ”CJ”.

– Sedan gick jag tillbaka till Tingsryd igen för jag ville spela i en högre serie.

Efter två säsonger kom han tillbaka.

– Jag gjorde en säsong i Tingsryd då, sedan stack jag till Norge, men det blev en kort sejour eftersom min sambo inte trivdes där, så vi flyttade hem till Tingsryd igen. Säsongen efter inledde jag i Eagles i division tre, jag hade tappat suget lite. I december någon gång ringde Växjö Lakers och undrade om jag kunde komma in en månad och spela eftersom klubben hade en hel del skador, och det gjorde jag, säger Christian.

Den månaden slutade i en Växjö Lakers-sejour på tre och en halv säsong.

– Ja, det blev så, skrattar Christian som sedan återgick till Eagles i division tre för att sedan, efter kort tid, återigen krita på för Växjö Lakers och göra ytterligare en och en halv säsong i klubben.

Många gånger dröjde Jacobssons besked om framtiden.

– Jo, så var det, men ska jag ge mig in i något så ska det vara full satsning. Det ska kännas rätt med familjen och jobbet. Det var många bitar som skulle falla på plats.

Rivaliteten mellan Växjö Lakers och Tingsryd är välkänd, något som Christian Jacobsson – med gedigna karriärer i båda klubbarna – känt av.

– Det är klart att rivaliteten finns där, det var kontroversiellt när jag gick till Växjö Lakers första gången. Men jag har trivts bra i båda klubbarna, säger han.

– Jag hade en fantastiskt bra tid i Växjö Lakers, jag fick vara med under stora delar av resan uppåt och fick även chansen att spela Kvalserien. Det fanns tidigt klara målsättningar och ambitioner i klubben och man ville hela tiden ta nästa steg. Många i föreningen har brunnit för hockeyn och jobbat stenhårt för att nå framgång, och man måste säga att det har kommit resultat av det. Sedan måste jag instämma med det som många andra säger: Växjö Lakers har otroliga fans och det tryck som kunde bli i gamla Lakerdome är obeskrivligt.

Följer du Växjö Lakers idag?
– Jag brukar vara inne och kolla några matcher per säsong. Det är enorm skillnad från min tid med SHL och ny arena, men det är verkligen riktigt skoj att det gått så bra för klubben.