Krönika: Royal Straight Flush

Skrivet av Jonas Gustavsson 2006-07-29 och publicerat på svenskafans.com.

Växjö Lakers har värvat klart inför säsongen. Jag tror att organisationen har satsat på rätt kort, och när avgörandet ska falla kring Allsvenskans pokerbord hoppas jag verkligen att lagets värvningar har gått hem. Jag hoppas, och tror, Växjö Lakers sitter med Royal Straight Flush. Nu gäller det bara att satsa.

Fjolårets säsongsavslutning var inte rolig alls. Sju raka förluster summerade en säsong som var både upp och ner. Inför den här säsongen har det – återigen – varit en stor personalomsättning, både bland ledare och spelare. Trenden är inte bra, men dagens hockeykultur drivs i pengarnas tecken och att behålla spelare är svårare än någonsin.

Nyförvärven i laget har granskats, kritiserats och hyllats. Personligen gillar jag blandningen som nye sportchefen Henrik Evertsson presenterar för oss. Här finns det mesta. Unga och hungriga spelare på väg uppåt i karriären blandas med etablerade spelare från internationella ligor.

Det mest positiva är att INGA föredettingar har värvats, och det ska hela organisationen med Evertsson i spetsen ha en enorm eloge för. Spelarna är antingen på väg uppåt i karriären eller i sina bästa år. Att alla nyförvärv är födda på 80-talet är en indikation på att det är hungriga spelare som äntrar organisationen. Inga mätta spelare som bara är intresserade av att inkassera sin lönecheck.

Samtidigt ska man ha i åtanke att värvningar alltid är chansningar. Det finns inga garantier för att spelare, hur imponerande meritlistor de än har, ska fungera i ett nytt lag. Det handlar om alldeles för många olika parametrar som måste stämma in – allt från spelstil, tränare, miljö och social situation. Det krävs inte bara skicklighet och noggrannhet i ett lagbygge – det krävs också tur. Samma verklighet som i poker alltså.

Den hand som Växjö Lakers nu skaffat sig inför den kommande säsongen är dock oerhört intressant. Om den räcker för att vinna är självklart omöjligt att svara på, men förutsättningarna kunde onekligen vara mycket sämre. Med tanke på konkurrensen i den svenska andradivisionen krävs det en hand utöver det vanliga för att vinna. Kanske till och med en Royal Straight Flush – den högsta möjliga stegen, tio till ess. Fem av Lakers nyförvärv kan växa ut till just en Royal Straight Flush.

TIO. Det lägsta kortet i serien, men ändock nödvändigt för att skapa bästa möjliga handen. I hockeyn kan det jämföras med spelarna som inte syns i laget men som är ack så viktiga för att maskineriet ska fungera. David Holmqvist är ett av de mest anonyma nytillskotten i laget men hans betydelse ska inte underskattas. I ett lag bestående av många spelskickliga och rörliga försvarare kan Holmqvists tyngd och fysik bli en nyckel i det defensiva spelet. Med en hel del rutin från Allsvenskan vet David vad som krävs, och enkelt effektivt spel efterfrågas.

KNEKT. Knekten är soldaten, beskyddaren, vakten. Den nye försvarsgeneralen som anlänt till Småland heter Markku Paukkunen, och han kommer få en nyckelroll i laget. Frågetecken finns för den finske backens kunskaper, men Evertsson verkar övertygad om att det är en toppback som ansluter till laget. Paukkunen ska bidra både i offensiven och defensiven och vara den som agerar klistret som håller samman försvaret. Räkna med att han kommer att finnas med på isen i alla kritiska situationer.

DAM. Damen, kungens högra hand, hon som alltid ska finnas vid hans sida. Kanadensaren Brandon Nolan är värvad som framspelare, och den som ska skapa utrymme för lagets målskyttar, både i spel fem mot fem och i numerärt överläge. Transatlanter är kända som spelare med stort hjärta, som ger allt i alla situationer och som står upp för sina lagkamrater. Alla dessa kännetecken finns säkert hos Nolan, men det är hans känsliga handleder vi främst vill se.

KUNG. Kungen ska leda sina trupper, vara ledaren, den som visar vägen. Steve Saviano är värvad som den nye poängkungen, målskytten som ska skjuta Växjö Lakers till kvalserien. Amerikanen har öst in poäng under sina senaste säsonger i nordamerikanska ECHL, och kan han anpassa sig till det svenska spelet kan han bli en av seriens mest fruktade målskyttar. Saviano och Nolan kommer med största sannolikhet spela tillsammans, och finner de kemi har Lakers ett vasst anfallspar. Framspelare och målskytt, dam och kung.

ESS. Högsta kortet, och det viktigaste. I hockey finns den viktigaste spelaren i mål, och Tuomo Karjalainen är mannen som ska spika igen kassen kommande säsong. Finländaren är skolad i TPS Åbo liksom många andra stora finska målvakter, men har inte fått samma skjuts i karriären som flera av sina kollegor. Karjalainen har potential att bli en av seriens bästa burväktare.

Nye tränaren Tomas Kempe lovordas för sin snabba och offensiva hockey. Förhoppningsvis blir Växjö ett lag som inte drar sig tillbaka och spelar passivt kring pokerbordet, utan ett lag som satsar. Må det bära eller brista. Bär det kan det räcka riktigt långt.

Visst, många bitar måste falla på plats, men alla lag lever under samma förutsättningar. Kan Kempe skapa en bra lagkänsla, få alla individer att dra åt samma håll och dessutom ha lite flyt tror jag att det här laget kan gå långt. Kvalserien hägrar.

Tänk om man kunde få en Royal Straight Flush.

Det vore nästan för bra för att vara sant.