Krönika: ”Racerbilar vs traktorer”

Skrivet av Jonas Gustavsson 2008-05-09 och publicerat på svenskafans.com.

Vitryssland, Frankrike, Schweiz och Danmark i all ära, men det är nu allvaret i VM börjar.
Närmast för Tre Kronor väntar fartfyllda, talangfulla och offensivt livsfarliga Ryssland.
Ryska racerbilar mot svenska traktorer, kan man säga.

Tre Kronor har knappast rosat marknaden i VM så här långt, men i ärlighetens namn, vem bryr sig om vad som har hänt så här långt? De fyra inledande matcherna har varit en uppvärmning och startsträcka inför vad som komma skall.

Och det är inte vad som helst som väntar.

Närmast väntar en av VM:s stora favoriter, nämligen snabba och offensivt skickliga Ryssland. Efter magra VM-år har nationen blivit ett hot under Vyacheslav Bykovs ledning, och även om Ryssland inte levt upp till förväntningarna eller sin potential så här långt in i årets turnering, så finns det så mycket kunnande i laget att det när som helst kan explodera.

Tre Kronor är inte i närheten av att besitta den skicklighet som Ryssland gör.

En titt i ryssarnas anfallsuppställning ger sken av en arsenal av offensiva superstjärnor.

Diviga, visst.
Egoister, absolut.
Skickliga, utan tvekan.

Spelare som Alexander Ovechkin, Alexey Morozov, Ilya Kovalchuk, Alexander Semin, Sergei Zinoviev och Maxim Afinogenov hade alla varit offensiva stjärnor i Tre Kronor. Det är racerbilar som kan leverera i hög fart.

Just farten är lagets nyckel mot Sverige, och det kommer att gå undan.

Att sätta mot den ryska offensiven har Tre Kronor ett försvar som inte imponerat så här långt. Kenny Jönsson har skadeproblem och har inte varit så dominant som han brukar, Anton Strålman spelar halvskadad, Daniel Fernholm har sandpapper under skridskorna och Alexander Edler är knappast en rutinerad herre när det gäller internationellt toppspel. Lägg till att fysiskt starke Niclas Wallin är avstängd.

Spelare som Doug Murray och Jonas Frögren får nyckelroller tack vare sin fysik och sin defensiv. De är inga raketer på rören, men stabila, gör det enkelt och går sällan bort sig. Om ryska anfallarna är racerbilar, så är de svenska backarna snarare traktorer.

I ett speedlopp vinner Ryssland enkelt.

I en tung terrängkörning torde Sveriges defensiv kunna lyckas.

Därför måste Tre Kronor göra det trångt för Ryssland, krympa ytorna, spela tätt. Nyckeln i matchen är helt klart Tre Kronors defensiv versus Rysslands offensiv.

Evgeny Nabokov har ännu inte vaktat målet i VM, men kan mycket väl starta sin första match mot Sverige. San Jose-proffset är därmed inte helt samspelt med det ryska försvarsspelet, och förhoppningsvis är det något som kan gynna Tre Kronor.

Jag hoppas Bengt-Åke behåller kedjorna från senast, i alla fall till stora delar. Per Ledin med Linköpingsduon Tony Mårtensson och Mattias Weinhandl var ett lyckat drag, och Marcus Nilson vaknade till när han fick chansen med Rickard Wallin och Nils Ekman.

Nu vill jag också se Robert Nilsson få chansen med Nicklas Bäckström och Patric Hörnqvist, medan Daniel Widing, Johan Andersson och Karl Fabricius får husera i fjärdekedjan.

Alexander Ovechkin har ännu haft det trögt i VM och verkar ha svårt att få det att lossna internationellt. Men han tacklar som en tjur, skjuter som en häst sparkar och visar en härlig vilja och engagemang. Rätt som det är lossnar det på allvar.

Hur ska Ryssland besegras?

1) Defensiven är nyckeln, och där måste Tre Kronor spela betydligt bättre än vad man gjort hittills. Markeringsmissarna som hämmat laget tidigare måste försvinna.

2) Henrik Lundqvist måste storspela i målet, och han måste hålla returerna. Spelare som Ilya Kovalchuk och Alexander Ovechkin skjuter mycket och hårt, och ”King Henrik” måste förhindra andrachanserna.

3) Numerärt överläge, för Tre Kronor kommer inte äga så mycket puck, och nu gäller det att leverera med en man mer på banan.

Kedjekamrater till vardags, konkurrenter i VM.

Matchen i matchen mellan Nicklas Bäckström och Alexander Ovechkin blir extra krydda i matchen.

Jag tror det blir en underhållande match med hög fart och intensitet. Ryssland är givetvis favoriter, och har ett lag som passar Tre Kronor väldigt illa. Det svenska försvaret kommer sättas på enormt prov.

I sagan lyckades sköldpaddan komma före haren i springloppet, inte på grund av farten, men på grund av smartheten.

Om svenska traktorer sänker ryska racerbilar återstår att se. Det beror helt och hållet vad matchen spelas i för terräng – Tre Kronor måste se till att det blir trångt, tätt och svårframkomligt. Man måste spela smart för att överlista Ryssland, precis som skördpaddan överlistade haren.

Då finns en liten, liten chans.