Krönika: Det finns en verklighet utanför Karlstad

Skrivet av Jonas Gustavsson 2005-10-15 och publicerat på svenskafans.com.

Under fredagen tog förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson ut den preliminära OS-truppen. Gruppen bestående av 64 namn har redan fått massor av kritik och det är inte konstigt. Utelämnande av Sveriges bästa unga spelare och ett helt koppel av avdankade spelare i Färjestad är förklaringen. Det finns faktiskt en verklighet utanför Karlstad Bengt-Åke!

Som hockeyälskare finns det färre saker som är större än en olympisk hockeyturnering där alla de bästa har möjligheten att ställa upp. Därför är det inte heller konstigt att laguttagningen till densamma skapar starka känslor för som vanligt är förbundskaptenen, journalister och befolkningen oense om vilka spelare som ska vara med.

Jag hyser stor respekt för Bengt-Åke, och även om också jag har kritiserat hans laguttagningar tidigare så kan man inte annat säga än att både VM och Ceska Cup blev en stor framgång för Tre Kronor. Så för att vi ska slippa ännu en svidande förlust i kvartsfinalen som skett i de senaste stora turneringarna är det kanske dags att ifrågasätta också den här truppen. För det är nämligen inga problem.

Jag ska inte ta i ända från tårna nu eftersom alla de stora stjärnorna finns med. Alla spelare som kommer att spela betydande roller finns i truppen. Nej, kritiken kommer snarare att handla om utfyllnadsspelarna, och även om de inte kommer att komma i närheten av OS-truppen tycker jag att vissa av uttagningarna sänder fel signaler.

För det första plockade Gustafsson ut hela 11 (!) spelare från sin gamla klubb Färjestad. Det är mer än hälften av klubbens svenska spelare. Och motivationen från Bengt-Åke att han har mer koll på de här spelarna än de som spelar i NHL är inget argument som håller. Förbundskaptenens jobb, och enda jobb, är att ha koll på spelarna som ska spela i hans landslag.

I dagens Expressen riktade Magnus Nyström frän kritik mot Gustafsson. Jag ska inte gå lika långt som honom, men några kommentarer var roliga. Gustafsson sa faktiskt att han hade haft bättre koll på Alexander Steen om han spelat i Färjestad och inte Toronto. Är det inte hans jobb att hålla koll på spelarna var de än spelar?

Skulle hans starka kopplingar till Färjestad i så fall motivera varför Mathias Johansson, Per Ledin, Rickard Wallin och Jesper Mattson väljs före Alexander Steen, en av Sveriges största talanger de senaste åren? Absurt tycker jag. Steen har tagit en ordinarie plats i en av de klassiska klubbarna i NHL och efter en poänglös debut har han gjort poäng i alla matcher. Ett genombrott för Steen den här hösten är inte alls möjligt, och då står Gustafsson med skägget i brevlådan när skadorna börjar hopa sig.

Av samma anledning tycker jag det är synd att Robert Nilsson och Fredrik Sjöström, två andra ordinarie NHL-spelare, lämnas utanför. Två spelare med en ruggig potential som kan blomma ut den här säsongen. Vad ger det för signaler till dem när de lämnas utanför en trupp omfattande 64 spelare? Dessutom petade av flera spelare där bäst före datum gått ut för flera år sedan. Nej, Gustafsson borde värna mer om vår framtid, speciellt den framtid som finns utanför Karlstad.

Att Johan Hedberg tillhör framtiden är väl att överdriva, men visst borde han ha fått plats bland Sveriges sex bästa målvakter. Nu föll valet istället på Färjestads (!) Daniel Henriksson, som inte ens är given etta i klubben sedan Christopher Heino-Lindbergh imponerat sen han fått chansen. Hedberg är precis som många sagt ingen förstemålvakt i ett OS, men han hade varit en bra backup med massa rutin. Just rutin kan vara något som saknas om Sveriges målvaktstrio blir Henrik Lundqvist, Mikael Tellqvist och Johan Holmqvist. Men hade han spelat i Färjestad hade han säkert varit med.

Att Johan Franzen inte är med tycker jag är en skräll. I våras var han bra nog för att ta en plats i Bengt-Åkes VM-trupp efter en knackig säsong i Linköping. Nu, efter att ha tagit en ordinarie plats i ett av världens bästa lag, är han inte längre aktuell. Snacka om snabba vändningar.

En som däremot fallit till nåder hos förbundskaptenen är Niklas Sundström. Sundström, som inlett säsongen strålande i Montreal, låg länge i Hardy Nilssons frysbox. En intressant spelare om du frågar mig.

Ska man dock se till slutprodukten i form av OS-truppen så finns alla aktuella namn med i truppen. Det kritiken främst handlar om är vilka signaler den här truppen sänder ut. Att spelare som Jonas Soling, Jesper Mattsson och Mathias Johansson plockas ut istället för unga hungriga spelare ter sig en gåta för mig. Sverige har länge suktat efter framgångsrika talanger, och nu när de finns så uppmuntras de inte ens. Tragiskt.

Däremot är det skoj att en del unga elitseriespelare som Johnny Oduya, Jonas Frögren, Joel Lundqvist och Jimmie Ölvestad plockas ut. Det kommer att inspirera dem otroligt mycket den här säsongen tror jag.

Bengt-Åke har till den 24:e oktober på sig att ändra i truppen, men sedan får det inte ändras mer. Mig veterligen finns det ingen gräns för hur många spelare som får plockas ut, så då kanske det vore läge att trycka in några av de unga spelarna i truppen? Jag menar, vem förlorar något på det. Ännu finns tiden att rätta till en del misstag.

En sak till, det verkar som Bengt-Åke Gustafsson blev ställd när han fick frågan var HV:s Andreas Karlsson tagit vägen i truppen. Gustafsson trodde han var med, men på några listor fanns han inte. Klantigt att glömma spelare.

Hoppas bara inte att han glömmer att registrera Mats Sundin och Peter Forsberg i den slutgiltiga truppen. Det skulle se ut det.