”Kommer bli hur häftigt som helst”

Skrivet av Jonas Gustavsson 2012-08-28 och publicerad i Lokaltidningen Växjö.

FOTBOLL. Den 3 september spelar Öster första matchen i nya Myresjöhus Arena och det är något som laget med rutinerade Patrik Bojent i spetsen ser fram emot.

Redan 1 september är det invigning med öppet hus och aktiviteter, men det är två dagar senare som Myresjöhus Arena på allvar börjar tjäna sitt syfte.
Det är då Öster spelar första matchen och det blir derby direkt. IFK Värnamo gästar i ett hett möte i superettan.
– Det kommer bli helt sjukt med fullsatt, derby och ny arena, det blir hur häftigt som helst, säger Patrik Bojent.

Den 31-årige veteranen har varit en av kuggarna i Östers fina säsong så här långt och under sommaren förlängde han också sitt kontrakt med klubben.
– Jag tycker att det har varit en bra och stabil säsong för mig, precis som för hela laget. Vår styrka är att ingen lyser och ingen faller igenom, utan vi är ett homogent och bra lag. Under de perioder som vi inte spelar så bra så är vi ändå täta och offrar oss för varandra, vilket gör att vi kan vända och vinna matcher, säger han.

Tränaren Roar Hansen, som kom inför fjolåret, har stor del i framgångarna.
– Han har betytt jättemycket. Hans spelidé och tydlighet har inneburit ett lyft för vårt lag, menar Patrik.
– Vi har jobbat stenhårt med vårt passningsspel sedan han kom, och det har blivit bättre och bättre. Det är viktigt att ha ett eget spel, och framförallt är det roligare att spela när man inte bara lever på motståndarnas misstag. Jag tror det är framtidens fotboll.
– Sedan ska man också minnas att vi har många spelare kvar sedan ifjol så vi känner varandra väl. Vi har en plan och ett system som alla känner till, och det gör att vi känner varandra och är tydliga med varandra. Det är väldigt viktigt.

Truppen har hela säsongen varit medvetna om att det blir ett arenabyte under säsongen och de förväntningarna som har funnits kan ha spelat in på lagets starka vår och sommar där man hela tiden legat i toppen av tabellen.
– Visst kan det ha spelat in, men i så fall omedvetet. Det är inget som vi har pratat om, men visst har det varit mycket snack kring arenan. Varje dag ser vi hur bygget går framåt och det är klart vi är sugna på att börja spela där. Det är en morot för oss, säger Patrik som inte ser några problem med att byta arena mitt under säsongen.
– Nej, inte alls. Visst har vi pratat lite om det, men ingenting speciellt. Det är inte så många i vårt lag som är vidskepliga, kan vi vinna på Värendsvallen så kan vi vinna i Myresjöhus Arena också. Vi längtar verkligen dit.

Med tanke på spelet hittills så är alla överens: Öster spelar i allsvenskan nästa säsong. Laget har legat i toppen av superettan hela säsongen.
– De som säger att vi är klara får stå för det själva, vi spelare vet att det är jämn serie där allt kan hända. Ingenting är klart, även om det ser bra ut, säger Patrik som menar att Östers traditioner inte ligger truppen till last.
– Det där är både och. Det känns som att klubben har fått en liten nytändning. När laget trillade ur allsvenskan senast var det mycket stress och hets för att man skulle tillbaka direkt, men det tycker jag har försvunnit de senaste åren och då är det också lättare för laget att prestera.
Vad betyder publiken?
– Den betyder väldigt mycket och jag hoppas nya arenan kan locka ännu fler att se oss. Har man publiken i ryggen så kan man lyfta om det går tungt, och man får en extra skjuts framåt om det går bra.
Är det viktigt att gå upp i allsvenskan?
– På sikt är det naturligtvis det. Med det utgångsläget vi skaffat oss kan vi inte sikta på något annat. Det känns som att ett nytt kapitel är på väg att skrivas om vi lyckas nå allsvenskan med en ny arena Det hade varit enormt stort att gå upp i år för det hade gett en enorm skjuts till föreningen med allt var allsvenskan och en ny arena innebär.