Karl-Johan är äntligen tillbaka

Skrivet av Jonas Gustavsson 2012-11-04 och publicerad i Kristianstadbladet.

Växjö. Efter en säsong fylld av skador är Karl-Johan Nilsson efter ett och ett halvt års frånvaro tillbaka i innebandylandslaget och siktar på ett fjärde raka VM. ”Det hade varit grymt stort”, säger den förre IBK Willands-spelaren.

Fjolåret i AIK förvandlades till en mardröm för Kristianstadssonen Karl-Johan Nilsson.

Gamla fotproblem gjorde sig påminda och i säsongens fjärde match gjorde han illa knäet. Det blev operation av knäet i november men en stressad comeback hämmade honom resten av säsongen.

– Det var stökigt. Med facit i hand så kunde man gjort mycket annorlunda. Jag har haft problem med foten länge, men inte gjort något åt det eftersom det inte känts alarmerande. När jag hade opererat knäet så stressade jag tillbaka men eftersom knäet inte var helt bra belastades foten mer och jag fick problem med ryggen. Det ena gav det andra, säger Karl-Johan.

Efter säsongen opererades foten och efter uppbyggnadsträning känner sig 29-åringen nu starkare än någonsin.

– Förhoppningsvis har allt det här lett till något bra. Men jag har lärt mig läxan att lyssna på kroppen. Det går inte att spela skadad över tid för till slut säger kroppen ifrån.

Skadeproblemen har hållit Karl-Johan Nilsson borta från landslaget i ett och ett halvt år. Han tackade nej till ett läger tidigare i höstas, men fanns med i helgens fyrnationsturnering i Växjö och nu hägrar fjärde raka VM-turneringen i december. Karl-Johan har sedan tidigare ett guld (2006) och två silver i VM.

– Att spela ytterligare ett VM var en av drivkrafterna under det jobbiga fjolåret. Det var en individuell målbild som jag satte upp, säger centern som alltid varit given i landslaget.

– Fast jag har aldrig sett mig själv som given. Jag vet hur svårt det är att ta en landslagströja.

IBK Willands-produkten har stått för kraft, ledaregenskaper och bra tvåvägsspel i landslaget. En balansspelare som limmar ihop lagets offensiv och defensiv. Rutin finns det också gott om. Karl-Johan är den ende i dagens trupp som har tre raka VM-turneringar bakom sig och den erfarenheten talar för skåningen.

– Jag kan bidra med erfarenhet från tidigare mästerskap. Trots att vi gjorde en stark final 2010 förlorade vi mot ett Finland som var bättre, men sedan dess har vi inte suttit och tittat på utan tagit flera kliv framåt. Vi är redo att ta tillbaka guldet och jag vill gärna vara med på den resan.

Sverige vann fyrnationsturneringen i Växjö och förbundskaptenen Jan-Erik Vaara var nöjd med Karl-Johan Nilssons insats.

– Han har varit riktigt bra under turneringen i Växjö, både på och utanför banan. Det är mycket som talar för att han är en VM-spelare, säger Vaara.

FAKTA

Karl-Johan Nilsson

Ålder: 29
Från: Viby
Klubb: AIK
Aktuell: Kan spela sitt fjärde raka VM i innebandy

Bästa VM-minnet:
”Givetvis VM-guldet från 2006”

Sämsta VM-minnet:
”Jag vet inte om jag ska säga 2008 eller 2010, det var tungt på olika sätt”

Bästa spelare du spelat med:
”Niklas Jihde”