”Jag lärde mig mycket av fjolåret”

Skrivet av Jonas Gustavsson 2009-03-05 och publicerat i IK Oskarshamns klubbmagasin Nedsläpp.

Fjolåret var minst sagt turbulent för unge målskytten Richard Gynge som ratades av två klubbar innan han hamnade i IK Oskarshamn. I år har han hittat både självförtroendet och målkänslan igen.
– Jag tycker det har gått helt okej för egen del, säger Richard.

Ifjol var säsongen då Richard Gynge på allvar skulle etablera sig som en toppspelare på seniornivå. Den Brynäskontrakterade ytterforwarden hade en framgångsrik säsong i Nybro bakom sig med intern poängligavinst och 21 mål på 37 matcher.

Men fjolåret blev inte alls som tänkt.

Han ratades tämligen omgående av Brynäs och blev istället utlånad till Västerås. Där blev det bara ett mål på 17 matcher innan han ratades igen.

Då lånades han istället ut till IK Oskarshamn, där han svarade för blott ett mål på tio matcher, men ändå fick ett permanent kontrakt till den här säsongen.

Det var ett lyckat drag av Dag Larsson, för i år har det lossnat igen.

– Det har varit helt okej tycker jag. Jag har fått spela med bra spelare så det har rullat på, berättar Richard.

Under vintern har Gynge skickat in 17 mål och svarat för 41 poäng på 44 matcher, vilket gav en delad vinst i den interna poängligan tillsammans med kedjekamraten Eetu Qvist.

Bra omgivning

Just Eetu Qvist är en av anledningarna till Gynges återfunna målskytte. Duon har spelat ihop i princip hela säsongen, och tillsammans med rivjärnet Nicklas Jadeland har de varit lagets bästa offensiva vapen sett över hela vintern.

– Vi har komponenterna som man behöver för att lyckas. ”Jade” är fantastiskt bra på skridskorna, jobbar hårt i varje byte och är stark i sarghörnen medan Eetu är riktigt smart och en otrolig passningsspelare, berättar Richard som själv är avslutaren.

– Jag försöker gå rakt på mål och skjuta mycket. Jag ska helt enkelt försöka vara där det händer.

När målskyttet klickar för en uttalad målskytt är givetvis frustrerande, vilket Gynge påpekar. Inte minst att han blir ifrågasatt när han inte gör mål.

Men självförtroendet har vuxit den här säsongen, och målen har också kommit. Dock inte i en strid ström, utan snarare klumpvis.

– Ja, det stämmer att det blivit så. Tidigare har det rullat på och jag brukar vara jämn i målskyttet. I Nybro var det så att de kom i en jämnare takt, jag vet inte riktigt varför det blivit mer klumpvis i år, funderar Richard.

Inte beredda från start

Men även om Richard Gynge haft en bra säsong, så kan det inte sägas detsamma om laget IK Oskarshamn. 22-årige Gynge är en av alla unga spelare i laget, och kanske var det just orutinen som fällde lagbygget.

– Det är svårt att säga. Det har varit upp och ner hela säsongen, och vi har också haft en hel del otur med skador, menar Gynge.

Laget fick också en mentalt jobbig start på säsongen med tre raka storförluster.

– Vi mötte riktigt svåra lag och kanske var inte alla förberedda på hur bra HockeyAllsvenskan faktiskt är. Det spelar ingen roll vilket lag man möter, man måste alltid spela på topp för att ha chansen att vinna.

– Men att säsongen inte har gått bra för oss är givetvis en kombination av många olika orsaker, analyserar Gynge.

 Härdades ifjol

Men även om IK Oskarshamn dippat, så har Gynge alltså flippat. Hans två mål på 27 HockeyAllsvenska matcher med Västerås och Oskarshamn ifjol var långt under hans kapacitet.

Han hade två säsonger tidigare svarat för smått osannolika 31 mål och 70 poäng på 39 matcher i Hammarbys juniorlag, och sedan följde han alltså upp det med 39 poäng på 37 matcher med Nybro, vilket gav intern poängligavinst.

Men turbulensen ifjol kanske stärkte Gynge.

– Det tror jag absolut. Jag tycker faktiskt att jag lärde mig mycket ifjol också, och jag tycker att jag utvecklade inte minst det defensiva spelet. Jag fick mycket rutin från allt som hände, och på sikt tror jag sådant stärker mig både som individ och ishockeyspelare.

– Men jag visste inte riktigt vad jag stod inför den här säsongen eftersom det gick så tungt ifjol. Jag kan inte säga att jag var revanschsugen, men jag ville bevisa för mig själv att jag är en bra ishockeyspelare. Visst kan det vara så att fjolåret påverkat och inspirerat mig i år.

Vill tillbaka till Elitserien

Att målsättningen är att spela i Elitserien är ingen hemlighet. Under sina två år i Brynäs blev det bara fyra elitseriematcher, men Gynge är övertygad om att han skulle kunna spela i Elitserien redan nästa säsong.

– Ja, det tycker jag. Jag tror att jag skulle klara av det om jag bara fick chansen. Men det tror väl alla spelare, det måste man tro, skrattar Richard.

– Jag vet inte om det krävs något mer poängmässigt av mig egentligen, utan det handlar väl om att någon klubb som tror på mig vill satsa på mig. De måste tro att jag kan upprepa det jag gör i HockeyAllsvenskan på elitserienivå. Skulle jag få chansen i Elitserien igen handlar det bara om att spela mitt eget spel, inget annat. Det tror jag man måste göra för att lyckas.

Jobbar på snabbheten

Det Richard Gynge framförallt måste förbättra för att på allvar kunna etablera sig i Elitserien är skridskoåkningen, vilket han är medveten om. Det handlar om att få bättre fart på rören.

– Det handlar mycket om ben- och bålstyrka, men sedan finns det givetvis tekniska detaljer som man kan finslipa också, menar Richard.

Men det är inte enkelt att lära gamla hundar att sitta. När man spelar ishockey hinner man inte tänka på tekniska detaljer i skridskoåkningen, det måste sitta i ryggmärgen.

– Visst är det så. Jag har lirat ishockey i 16 år eller vad det är, och det är ju svårt att ändra på skridskoåkningen, men man måste ändå försöka utvecklas.

Enligt Richard Gynge finns det inget elitserieintresse för honom i dagsläget, och han utesluter inte en fortsättning i IK Oskarshamn.

– Jag vill ha ett nytt kontrakt klart så tidigt som möjligt, gärna innan sommarträningen drar igång. Jag känner ingen stress, men det är klart att man vill veta var man ska spela innan sommaren, säger Richard.

Att målsprutan med rötter i Stockholm återvänder till IK Oskarshamn är alltså inte alls omöjligt.