Ikväll kan Mika Kohonen bli störst

Skrivet av Jonas Gustavsson 2010-01-10 och publicerat på innebandy.se.

Niklas Jihde är tidernas poängkung i den svenska högstaserien. Men nu är tiden på tronen snart förbi – Mika Kohonen har nämligen bara tre poäng upp till Jihde.

När Niklas Jihde lade klubban på hyllan efter SM-guldet med AIK våren 2009 så hade han levererat 694 poäng (411+283) i den högsta serien (grundserie plus slutspel) i Sverige. Med den noteringen toppar han maratontabellen.

Men nu är förstaplatsen rejält hotad. Storvretas toppcenter Mika Kohonen har nämligen gjort 691 poäng (235+456) och är alltså bara tre poäng efter Jihde inför onsdagens match mot Umeå City.

Det är inte alls möjligt att Kohonen gör tre poäng och tangerar Jihdes toppnotering. Blir det fyra poäng är han ensam på tronen.

– Vi får se, men det låter spännande, säger Mika Kohonen när han får höra talas om rekordet.

– Det är klart att det skulle vara stort att vara bäst. Jag har varit här i åtta och en halv säsong och inte spelat så länge i Sverige, så det är skoj att det har gått så bra för mig. Men sådana här saker kan man inte tänka på, det kommer om det kommer.

Du menar att det är lätt att det knyter sig om man spelar med rekordjakter i huvudet?
– Jag kan tänka mig att det blir sämre om man tänker på sådant. Jag brukar inte tänka på egna poäng. Man har tillräckligt med annat att tänka på i matcherna, som hur spelet i femman fungerar och vad laget presterar.

Hur stort skulle det vara att passera just Niklas Jihde?
– Jag tror inte att vi har tävlat på något sätt, mer än att våra lag har tävlat mot varandra. Han har väl lyckats bättre egentligen i och med att han har tre eller fyra SM-guld, men visst hade det varit en stor ära att passera en av världens bästa spelare genom tiderna. Han verkar vara en reko kille också.

Nu väntar match mot Umeå City, kan du göra tre poäng redan i den matchen?
– Det får vi se (haha). Det viktigaste är att Storvreta vinner, det är de tre viktigaste poängen i det här sammanhanget.

Mika Kohonen är en ödmjuk stjärna. Den finske landslagsmannen är den spelare som gjort flest och näst flest poäng under en enskild säsong i högsta serien – 107 respektive 98 poäng.

Kohonen har alltid levererat mycket poäng.

– Det var likadant i fotboll och ishockey som jag spelade när jag var yngre. Det måste vara någonting med att man bara är bra på det, för jag har alltid har varit produktiv och gjort många mål. Jag har bra bollkontroll och kan läsa spelet, det är mina vapen som spelare, säger Mika.

– Men jag måste också tacka alla kedje- och lagkompisar som jag har spelat med, de har stor del i att det har blivit så många poäng. Spelar man med bra spelare är det inte så svårt att leverera.

Den här säsongen, trots lite skadeproblem, har Mika Kohonen levererat 39 poäng (18+21) på 14 matcher.

– Jag tycker att det har gått helt okej. Jag tycker att vi har fått ihop min femmas spel bra och laget har spelat okej, även om det givetvis finns mycket, mycket mer att hämta, berättar Kohonen.

– Jag har haft lite strul med knäet så jag har missat tre matcher, men formen såväl spelmässigt som fysiskt har ändå varit bättre än på flera år. Men jag kan mer än det jag har visat, det tror och hoppas jag att jag kan visa under våren och i de viktiga matcherna i slutspelet.

Hur mycket har skadorna påverkat dig?
– Man får spela på ett annorlunda sätt. Jag har bland annat inte kunnat springa riktigt som jag har velat. Men visst, hade det stört mig mer hade jag inte kunnat spela alls. Jag kan inte gnälla på någonting, det har gått helt okej.

Mycket talar för att Mika Kohonen snart är ledare av maratonligan i högsta serien. Kanske blir det till och med så att han passerar Niklas Jihde redan i matchen mot Umeå City.

– Vi får se vad som händer, man ska vara frisk, få spela och göra poängen också, än är jag inte förbi, skrattar Kohonen.

De fem bästa poängplockarna i högsta serien:

Niklas Jihde, 411+283=694
Mika Kohonen, 235+456=691
Peder Bodén, 290+294=584
Hannes Öhman, 351+212=563
Mikael Holmer, 393+138=531