Holst: ”Jag kan sätta ett par till”

Skrivet av Jonas Gustavsson 2007-11-26 och publicerat på crosschecking.se. 

Det sker inte ofta i hockeyvärlden att målvakterna gör mål.
Men i fredags lyckades Nyköpings Martin Holst med konststycket när Västerås besegrades med 5-3.
– Det var ett handledsskott och ribba in, berättar Holst och skrattar. 

Jarmo Myllys är en av få målvakter i den svenska ishockeyn som lyckats med konststycket att göra mål. Men i fredags var det dags igen, och burväktaren Martin Holst sköt viktiga 5-3 i tom bur när tabellsladdande Nyköping besegrade topplaget Västerås med 5-3 hemma i Peabhallen.

Målet kom med 45 sekunder kvar att spela, och 40 sekunder efter att Johan Thalberg lämnat Västeråskassen.

– De tog ju ut sin målvakt ganska tidigt för att få spela sex mot fem och få in en kvittering. Det hände väl inte så mycket för Västerås under slutminuterna egentligen, säger Holst som istället snappade upp en puck och gjorde mål.

– De lade ner ett tafatt nedlägg på mig som jag tog ner med plockhandsken, och sedan lade jag ut pucken och drog iväg ett skott helt enkelt. Den landade någonstans i mittzon, vid bortre blå, och studsade in i mål. När jag sköt iväg pucken var första känslan att den inte skulle gå in, och det var först de sista metrarna som jag insåg att det skulle bli mål.

– Jag vet att jag klarar av att skjuta pucken, men det är just stressmomentet när man ska göra det som är det svåra, för man måste ju ha lite tid på sig, och det får man sällan.

Pucken hade ingen rak bana i luften, utan vobblade, men studsade ändå rätt med Nyköpingsögon sett. Att chansa på att göra mål var inget som Holst tvekade på.

– De tog ju en timeout och tog målvakten, och då tänkte jag direkt att om jag får chansen att göra mål så kommer jag att ta den. Nu fick jag ett bra läge, och då var det bara att försöka och det gick ju bra den här gången, berättar 29-åringen som faktiskt gjort mål förr.

– När jag spelade Halmstad gjorde jag också mål, och det var på liknande sätt. Det var när vi spelade en avgörande match mot Troja. Det var en back som lade ner pucken på mig och jag tog hand om den och sköt den i öppet mål.

Att göra mål är alltså inget nytt för den skicklige målvakten, och faktum är att han försöker så fort han får chansen – oavsett vad det är för match. I våras behövde Nyköping vinna den sista grundseriematchen mot Almtuna för att nå Playoff, och med den osäkra ledningen 3-2 i slutet fick Holst ett läge och målsuget blev stort.

– Det spelar ingen roll hur det ser ut, och jag försökte göra mål i den avgörande matchen mot Almtuna ifjol. De tog ut målvakten när vi ledde med 3-2, och då var det ju mer på spel än vad det var nu, men då chansade jag också men träffade en motståndares byxa och pucken gick utanför. Det gäller att våga, och man vet ingenting förrän man testat, säger Holst som dock menar att just den gången kanske det inte var så genomtänkt att chansa på ett mål.

– Det läget som jag tog då så var det nästan dumdristigt för jag hade inget läge, men jag hade ångrat mig om jag inte testat.

”Inte lätt att dribbla med en plockhandske”

Målet mot Västerås var det dock mer genomtänkt, och Holst var under situationen inte stressad och kunde obevakad ta sitt skott.

– Den här gången kände jag att jag kunde testa för jag hade mycket tid på mig, och ingen av deras spelare checkade speciellt hårt, berättar Holst men säger samtidigt att klubbhanteringen inte är något som han tränar extra.

– Jag har haft lätt för att skjuta sedan jag var yngre. Men det handlar också om att våga, och det handlar inte bara att stoppa puckar som målvakt, utan man måste också vara aktiv i spelet och hjälpa backarna både med att stoppa puckar bakom mål och sköta uppspel. Man försöker vara ett extra hjälpmedel för försvararna helt enkelt.

– Jag har ju varit utespelare innan, och även spelat bandy, och det tror jag att jag har nytta av i min klubb- och puckhantering.

Just klubbhanteringen är något som svenska målvakter ofta får kritik för, och om man jämför med finska och kanadensiska burväktare så ligger svenska målvakter långt efter i skickligheten. Klubbteknik är inget som har prioriterats på träningsläger eller i ungdomsåren.

– Har man tid så är det inga problem att hantera pucken, och så tror jag också det är för andra
målvakter. Men det beror också på hur man involverar sig själv i spelet, ju mer man behandlar pucken, desto bättre blir man. Vissa har bättre fallenhet för det än andra, men det är ju också så att man har en plockhandske och en klubbhandske på sig och det är ju inte precis smidigt att dribbla med en puck. Att våga hantera pucken är viktigt, berättar Holst som menar att klubbhanteringen är viktig, men att alla målvakter har olika styrkor.

– Alla målvakter är ju olika. Jag har ingen jättebra teknik om man ser till butterflystilen, skridskoåkningen och fysiken, men jag har klubban som fungerar bättre för mig. Det är individuellt, vissa målvakter är bra på vissa saker och mindre bra på andra saker. Men visst handlar det om träning också, inte minst gällande klubbtekniken.

– Har du bra backar som hämtar puckar och spelar på ett bra sätt, så behöver kanske inte målvakten vara så aktiv runt målet, men om du är aktiv som målvakt så underlättar du ju för backarna som inte behöver åka lika långt och sköta lika många uppspel. Spelar man upp direkt så kan man ju vända spelet snabbare och liknande.

”Det ska inte behöva bli panik”

Vänsterplockande Holst är hyfsat nöjd med sin säsong, även om han vet att han kan bättre, men för laget har det inte gått speciellt bra. Innan säsongen började tippades laget kämpa om en Playoffplats, men istället har man fastnat i botten av tabellen.

– Egentligen vet jag inte vad det beror på, och visste vi det hade vi ändrat på det direkt. Vi har dock gjort en hel del individuella misstag, och kan vi ta bort dem så tror jag att poängen kommer. Vi har förlorat många uddamålsmatcher, och det har inte varit många matcher vi inte varit med i. Det är frustrerande att vi inte orkar löpa hela linan ut, säger Holst och fortsätter.

– Det har väl gått en okej för mig tycker jag, men jag är inte nöjd med mitt spel. Jag vet att jag kan bättre, men vi är ändå ett lag och fungerar inte det så drabbar det ju även individen. Alla försöker, men något har ju ändå gått emot oss. Vi hade ju inte räknat med att ligga där vi ligger, och vi kan bara kämpa på för att ta oss uppåt i tabellen.

De senaste matcherna har det dock börjat gå bättre. Laget har bland annat tre raka vinster hemma – men har också tappat ledning med 3-1 i två raka matcher. Mot Huddinge innebar det förlust med 5-4, medan man mot Västerås lyckades komma tillbaka och vinna.

– Vi hade 3-1 efter en period mot Huddinge, men så fort de gjorde ett mål kändes det som att vi får panik i laget och de får vända ganska enkelt. Det tog bara några minuter innan det stod 4-3 till dem, och det går himla snabbt när det börjar gå emot oss. Vårt spel rasar på kort tid, och det måste vi akta oss för eftersom det straffar sig direkt. Det ska inte behöva bli panik bara för att vi släpper in ett mål, säger Holst och menar att det bara kan bli bättre.

– Det kan ju inte bli sämre än det är nu i alla fall. Men alla lag har ju ändå perioder där det går sämre, även om vår period kanske är ovanligt lång. I och med att vi har den i början av säsongen så märks den lite mer. Jag hoppas verkligen att vi från och med nu kan få snurr på grejorna, och vi har viktiga matcher mot Växjö och Oskarshamn i veckan, och där ska vi knipa en del poäng. Jag hoppas det har blivit en omstart för oss nu då vi har tagit en del poäng i de senaste omgångarna, fortsätter Holst och menar att man fortfarande har chansen att gå till Playoff.

– Börjar vi ta poäng så kan det gå snabbt, så Playoff är absolut inte kört. Det är ju en jämn serie, så visst har vi fortfarande chansen, ingen tvekan om det. Vinner man tre, fyra matcher så kan man segla ifrån snabbt, men samtidigt går det snabbt att sjunka i tabellen också, det är vi mycket medvetna om.

”Jag sätter gärna ett par till”

Närmast på spelschemat väntar Växjö på bortaplan. Laget har bara plockat två poäng på de fem senaste bortamatcherna, men med tanke på matchen mot Västerås är man hoppfulla, och hoppas att man har hittat ett framgångsrikt spel.

– Vi måste ta med oss det vi hade i Västeråsmatchen. Jag tycker att vi hade bättre pucktempo och spelade som ett lag. Vi släppte puckar på fria ytor och fick bra snurr på anfallsspelet, och vi ska inte vänta på att motståndarna gör något utan vi ska ta tag i händelserna själva. Vi ska spela vårt spel och framförallt kämpa i 60 minuter, vilket varit ett problem tidigare. Vi har spelat bra stundtals, men sedan tappat. Vi har varit bättre i stora delar av matcherna mot flera lag, men haft otroliga dippar som gör att vi ändå förlorar. Det måste vi arbeta bort, säger Holst.

– Alla matcher i den här serien är tuffa, och det är inga som viker ner sig så man får inga gratispoäng. Är man inte fokuserad till 100 % så vinner man inga matcher, så enkelt är det.

Holst matchas också tufft i Nyköping. Ifjol startade han 41 av 45 matcher och i höst har han startat 18 av 19 matcher. Det är dock inget som besvärar den gamle JVM-spelaren, och han gör gärna fler mål under säsongen.

– Ja, det vore kul. Jag vet inte hur många som gjort två mål under en säsong, men kunde man sätta ett par till och komma med i någon historiebok så vore det roligt, för vad gällande något annat lär man ju inte bli inskriven, säger Holst och skrattar.