Håller sitt löfte – efter sju år

Skrivet av Jonas Gustavsson 2016-01-11 och publicerat på sportbladet.se.

Niklas Jihde lovade att sitta sargvakt om Henrik Larsson gjorde mål i SSL.
Nu, drygt sju år senare, håller han sitt löfte.
– Jag trodde det var preskriberat, säger den förre innebandystjärnan.

Senhösten 2008 var det innebandyhysteri i Sverige.

Anledningen?

Fotbollslegendaren Henrik Larsson kritade sensationellt på för Helsingborg och spelade SSL-innebandy.

I samma veva lovade dåvarande AIK-stjärnan och innebandyns stora affischnamn Niklas Jihde att han skulle sitta sargvakt under en av Helsingborgs hemmamatcher om Larsson lyckades göra mål i SSL.

– När det hände något i innebandyn på den tiden så ringde alla till mig och jag fick bara prata om Henke ett tag. Jag var lite skeptisk till att någon bara skulle hoppa in i SSL så där. Vad skulle det sända för signaler om sporten? Då sa jag det där för att skapa litet citat i tidningarna, säger Niklas Jihde.

Ett Henrik Larsson-mål blev det givetvis. Forwarden satte en boll i tom bur mot Västerås och under målfirandet pekade han på sargen, en tydlig vink till Jihde.

– Det har aldrig ringt eller kommit så många sms som efter Henkes mål. Inte ens efter något SM- eller VM-guld. Det blev en väldigt stor grej.

Nu, sju år senare, så fullföljer Jihde sitt löfte. I torsdagens match mellan Helsingborg och Warberg kommer han att sitta sargvakt.

– Jag hade nästan glömt bort vadet. Man ska alltid hålla vad man lovat men nu trodde jag faktiskt att det var preskriberat, säger han.

– Jag mötte Helsingborg med AIK efter det där och då hade de satt en skyltdocka med Jihde-tröja som sargvakt så jag ansåg att jag redan gjort vad jag lovat, haha.

Varför har det dröjt över sju år?
– Jag jobbade med hockey i Viasat i flera år och det fungerade inte med schemat helt enkelt.

Hur ska det bli?
– Vi får se. Jag får sitta i hörnet och laga sargen när det smäller, haha. Typiskt nog är det tevematch så alla kommer ju få se det här.

Känner du Henrik Larsson?
– Nej, jag har bara intervjuat honom en gång. Men han är en av mina favoriter bland idrottsmän. Han är dessutom en av de bästa sakerna som hänt innebandyn. Så mycket mediabevakning som det var när han spelade har det aldrig varit.

Ni kanske kan vara sargvakter tillsammans?
– Det hade varit något. Eller duellera i att träffa öppet mål. Vi båda avslutade ju faktiskt karriären med att göra mål i tom bur.

Har du fler vad gömda i garderoben?
– Ja, faktiskt. När Kim Nilsson kom till oss i AIK så sa jag att jag skulle simma över Kalmarsund om han inte blev uttagen i landslaget. Det blev han inte den gången. Men jag hjälpte Kim med hans kontrakt i Schweiz så han får ta det som det är, haha.