Fick chansen – till slut: ”Lagt VM bakom mig…”

Skrivet av Jonas Gustavsson 2015-02-12 och publicerat på sportbladet.se.

Hon trappade upp träningen i somras för att införliva drömmen om VM.
Men det krävdes ett återbud för att skyttedrottningen Malin Andréason skulle få chansen.
– Jag hade egentligen lagt VM bakom mig, säger hon.

Malin Andréason har haft en suverän höst i SSL. Kais Mora-forwarden har gjort mål i alla matcher, totalt 26 kassar på elva bataljer, och toppar skytteligan med otroliga nio måls marginal.

Trots det ratades 23-åringen i förbundskapten Andreas Lundmarks VM-trupp – vilket fick många att höja på ögonbrynen. Men efter att lagkamraten Johanna Holmbom tvingats kasta in handduken på grund av en knäskada så fick hon ändå en VM-biljett till slut.

– Det känns kul att vara med men jag lider med Johanna. Jag hade hellre delat det här med henne, säger Andréason.

– Samtidigt är det inget jag kan styra över. Men jag hade egentligen lagt VM bakom mig.

Hur besviken var du över att inte komma med från början?
– Jag var oerhört besviken och nere efter beskedet. Jag försökte fokusera på klubblaget, men det blev lite ledighet och hemresa till familjen för att koppla bort tankarna. VM var en dröm som blev krossad. Jag har presterat bra innebandy, utvecklat både mina styrkor och svagheter, och hade verkligen känslan att jag inte kunde ha gjort något mer för egen del, därför var det extra tungt.

Men du valde att inte kritisera förbundskaptenen Andreas Lundmark?
– Nej, jag är inte sådan som person. Det var hans val och jag kan inte påverka det på annat sätt än att spela bra innebandy. Det hjälper inte att bli förbannad på det sättet.

Var det givet att tacka ja till den vakanta VM-platsen, eller tänkte du på att tacka nej eftersom du blivit ratad en gång?
– Nej, jag ville fortfarande spela VM. Även om det är en gratischans och även om jag var petad från början så var det ingen tvekan.

Att bli ratad från VM var extra tungt för Malin Andréason eftersom hon ökat träningsdosen rejält med sikte på just VM.

– Den här sommaren har varit den värsta någonsin. Jag tränade brutalt mycket, ibland två pass om dagen, och får tacka Anna Wijk som varit draghjälp och motiverat mig på gymmet och i löpspåret. Jag har verkligen blivit både starkare och snabbare. Jag orkar springa mycket mer, säger hon.

– Jag kände att det var upp till mig själv att ta tag i det fysiska. Jag var på två veckors semester på Sri Lanka och hade det varit för några år sedan hade jag slappat, men nu tränade jag varje dag. Jag visste att VM väntade, att jag var på gränsen och att jag måste köra för fullt för att ha chansen att komma med.

Resan mot toppen har annars inte varit spikrak för den tidigare stortalangen.

Hon hade svårt att få speltid som ung i stjärnspäckade Djurgården och blev utlånad till Huddinge innan hon hamnade i Endre där hon fick ett genombrott.

Men det sociala fungerade inte och därför lämnade hon Gotland för Dalarna och Kais Mora, och efter ett acklimatiseringsår så kom dundergenombrottet ifjol med 40 mål på 26 matcher.

I år har målfrekvensen snäppats upp ytterligare.

– Karriären har varit upp och ner, det har tagit längre tid för mig att hitta rätt än för andra talanger. Jag har fått jobba hårt. Men jag är nöjd med mina vägval, det har lett mig hit idag, säger hon och förklarar sin fantastiska målkänsla:

– Jag har varit en målskytt sedan jag var liten. Jag älskar att göra mål och är en ofantligt stort vinnarskalle. Jag klarar inte av att förlora. Bollen ska bara in.

Hur ser du på VM nu?
– Jag kan bara tacka för chansen. Jag har inte hunnit tänka så mycket, jag har inga direkta förväntningar, utan jag ska bara dit och göra mitt bästa. Det fanns någon anledning till att jag inte blev uttagen från början så jag måste bevisa att jag ska få speltid.

Sverige är storfavoriter, hur är det att spela under sådan press?
– Jag älskar att spela stora matcher och under press. Det ska bara bli roligt, och jag tror de flesta tycker detsamma.