En omstart för Tomi Kallio

Skrivet av Jonas Gustavsson hösten 2011 och publicerad på vaxjolakers.se.

Efter drygt åtta säsonger i Frölunda väntar en ny utmaning för veteranen och skarpskytten Tomi Kallio: att etablera Växjö Lakers i elitserien.

Tomi Kallio fick inte vara kvar i Frölunda efter förra säsongen. Göteborgsklubben valde att bygga om laget efter en tung säsong såväl sportsligt och ekonomiskt, vilket tvingade ut Kallio på marknaden.

Och där valde han till mångas överraskning Växjö Lakers.

– Jag gick helt enkelt på känslan. Jag pratade med flera klubbar men efter flera timmars möten med Henrik Evertsson så blev jag övertygad om att Växjö var rätt klubb för mig. Sedan kom jag och hela familjen hit för att se på staden och efter det så tyckte jag att allting var bra. Jag blev inspirerad direkt, säger Tomi Kallio som medger att det inte är helt lätt att bryta upp från Göteborg efter nästan ett decennium i staden.

– Det är klart att det inte är lätt. Familjen kommer hit i september, men vi har varit här och tittat och vi känner att vi kommer att trivas här, så det är jag inte orolig för.

Tomi Kallio har gedigna meriter från elitserien. 34-åringen kom till Frölunda under senvintern 2003, efter att ha inlett säsongen i NHL. Men efter två klubbyten under samma säsong (från Atlanta till Columbus till Philadelphia) valde han att lämna Nordamerika innan säsongen var över.

– De sista månaderna spelade jag i fjärdekedjan och bara några minuter per match, och det passade inte mig. Jag blev trött på världen där borta. Det var mycket politik och andra faktorer som tog över från ishockeyn. Det var skoj så länge det varade, men det kändes rätt att flytta hem. Jag ville njuta mer av hockeyn helt enkelt, säger Tomi.

Känner du att du fick chansen i NHL?
– Det fick jag absolut. Jag hade väl kunnat hamna i lite bättre lag, men det är inte så lätt att påverka. Jag hamnade i expansionslaget Atlanta som höll till i botten, men jag fick spela och det gick hyfsat för mig ändå.

Våren 2003, precis när han kommit till Sverige, vann han SM-guld med Frölunda. Efter det har det blivit över 500 matcher i Göteborgsklubben och Tomi Kallio är hyllad i staden för sina prestationer i klubben.

Bland Tomi Kallios främsta egenskaper finns målsinnet vilket han visade redan i första träningsmatchen mot Rögle. Kallio, som spelade i samma kedja som Brad Moran och Daniel Åhsberg, skickade in 4-1-målet efter fint förarbete av Moran.

– Det kändes bra. Jag ville lämna ett bra första intryck till laget och publiken och jag tror att jag lyckades med det hyfsat bra. Det är inte helt enkelt att spela en första träningsmatch med nya kompisar, men jag tycker att vi lyckades ganska bra. Vår kedja fungerade bra också så det var väldigt positivt och det var ett bra sätt att börja säsongen.

Du såg ut att hitta kemi med Brad Moran direkt?
– När jag skrev på för Växjö Lakers så fick jag höra att Brad Moran var på väg in. Jag visste redan då vad han var för sorts spelare eftersom jag sett honom spela i Skellefteå. Jag brukar trivas med spelare agerar klokt med pucken och har ett fint passningssinne, och det har Brad. Att han var på väg in i truppen var faktiskt en av faktorerna som gjorde att jag valde Växjö.

Kan man säga att Brad Moran är lite lik din före detta parhäst Niklas Andersson i Frölunda?
– Det är lite samma stil. När man är ytterforward så är man beroende av att få rätt passningar vid rätt tidpunkt, ytterforwards ska inte vara i egen zon och hämta pucken, utan jag ska få pucken i fart i mittzon. Niklas var bra på att ge mig de puckarna i Frölunda och Brad är bra på att ge mig de puckarna här.

När Tomi Kallio inte spelar ishockey så umgås han med familjen och sin treårige son. Speciellt mycket ishockey på tv blir det inte.

– Nej, då tittar jag mest på fotboll, erkänner Tomi.

– Jag kan avslöja att jag håller på Liverpool och att jag var där i maj och såg deras sista match för säsongen. Det var första gången jag var och såg en match live, men jag har velat göra det länge. Nu dök det upp en chans och det var stort att vara på plats.

Har du spelat fotboll själv?
– Jag spelade fram till jag var 14 år. Vi hade en deal att vi skulle spela hockey på vintern och fotboll på sommaren. Sedan valde jag och en kompis att spela hockey trots att det var sommar, men när vi då kom till fotbollsträningen så sa tränaren att vi fått sparken. Efter det spelade vi aldrig mer fotboll. Det roliga är att både jag och min kompis Miika Elomo spelade i högsta finska ligan och sedan i NHL, så det kanske var lika bra att vi blev utslängda från fotbollen (haha).

Det är nog många som är nöjda med att det blev en ishockeykarriär för Tomi Kallio. Och han ser verkligen fram emot uppdraget att etablera Växjö Lakers i elitserien.

– Jag tror att vi har en bra chans. Klubben har plockat in många bra nyförvärv och man har även låtit många från ifjol stanna kvar. Jag tror Växjö kommer att överraska många i vinter, säger Tomi Kallio som även ser fram emot att få spela i nya Vida Arena.

– Arenan var en del i att jag valde Växjö Lakers. Det ska bli roligt att spela i en helt ny arena och när det är fullsatt där tror jag det kommer att koka en hel del och det kommer att hjälpa oss att plocka många poäng på hemmaplan.