Balrogduon på rekordjakt

Skrivet av Jonas Gustavsson 2009-12-10 och publicerat på innebandy.se.

Hermine Dahlerus och Emelie Lindström är på rekordjakt i VM. Redan nu kan landslagsduon från Balrog titulera sig två av världens genom tiderna främsta forwards.

Egentligen talar statistiken för sig själv.

Hermine Dahlerus spelade tidigare i höstas som första svensk och första kvinna i världen sin 100:e landskamp, och i VM har rekordslakten fortsatt. Dahlerus är en av blott två spelare som spelat samtliga sju VM-turneringar, hon är den som har gjort flest VM-matcher, VM-mål och VM-poäng i historien.

Samtliga rekord har hon noterat under gruppspelet i VM i Västerås.

– Jag vet faktiskt inte hur det kunde bli så här. Jag blev snabbt etablerad i landslaget och fick vara med i VM snabbt, och sedan har det rullat på och nu har jag gjort sju VM. Jag har aldrig tänkt på att jag gjort så mycket poäng i VM, men jag är en sådan spelare som gör mycket poäng, både i klubblag och i landslag, och då blir det också en hel del VM-poäng, berättar Hermine Dahlerus.

Du har passerat Johanna Ekeroth i både antal gjorda VM-mål och VM-poäng, hur är det att passera just henne?
– Hon är en riktig poängplockare. Allt hon rör vid går ju in, så det är kul att slå henne. Nu har hon inte varit med i landslaget lika länge som jag varit så det är en bedrift av henne att ha varit med så länge i toppen av statistiken.

Vad betyder de här individuella rekorden för dig?
– Det vågar jag knappt säga, men i det här läget betyder det ingenting för mig. Sedan kanske det kan vara roligt att blicka tillbaka på dem i ett senare skede och se att man ligger i toppen. Just nu betyder de ingenting.

Så du tänker inte att du ska fortsätta ösa in poäng för att dra ifrån i toppen och behålla rekorden långt in i framtiden?
– Nej, så är det inte, men jag vill alltid göra poäng så det får gärna bli några till.

Emelie Lindström har inte samma meriter att falla tillbaka på som klubb-, landslags- och kedjekamraten Hermine Dahlerus. Men Lindström, som i Västerås gör sitt andra VM, håller på att radera ut samtliga rekord för en spelare i ett enskilt VM.

Hennes tio mål och tolv poäng mot USA gör att hon raderade ut rekorden för flest mål (tidigare rekordet var sju) och flest poäng (tidigare var åtta) i en och samma VM-match.

Lindström har haft ett sagolikt flyt i anfallsspelet.

– Ja, det har jag väl. Speciellt tolv poäng i en och samma match är bra, säger Emelie som aldrig tidigare gjort tio mål i en och samma match.

– Nej, det tror jag inte, inte som jag kommer ihåg i alla fall. Det är unikt.

Går det ens att göra mer än tio mål i en och samma match?
– Det tror jag faktiskt. Jag hade väldigt många lägen i den matchen och hade jag haft lite skärpa så hade jag faktiskt kunnat sätta några till.

Du vann gruppspelets poängliga överlägset med 21 poäng, och rekordet för den bästa poängdrottningen i ett och samma VM är just 21 poäng, men du har två matcher kvar att spela och du bör radera ut den noteringen också?
– Det vet man inte. Jag vågar inte säga att jag kommer att göra det, men jag är en spelare som gör poäng så förhoppningsvis blir det så men det är ingenting som jag kan lova.

Vad betyder de individuella rekorden för dig?
– Precis som för Hermine så spelar de inte stor roll för mig just nu. Man är en forward som vill göra poäng men det betyder inget extra. När man slutar kommer man säkert att vara stolt över det, men inte just nu.

Hermine Dahlerus och Emelie Lindström spelar i samma femma i VM. Med talangen Anna Wijk som center sprutar Balrogduon in poäng, och allt talar för att Emelie Lindström kommer att utöka sina 21 poäng och därmed bli den poängrikaste poängligavinnaren någonsin i ett VM.

Målrekordet i ett VM ligger på 16 mål (Sara Wiksten, 1997). Emelie Lindström har 15 mål, så även det rekordet ligger i farozonen.

– Jag tänker inte på rekord egentligen. Jag vill producera i varje match, men tänker man på rekord och att man måste leverera så knyter det sig ofta, säger Emelie.

Hermine Dahlerus är världens främsta daminnebandyspelare genom tiderna, men Emelie Lindström måste också – inte minst för sina insatser i VM i Västerås plus det faktum att hon slog poängrekordet i Elitserien ifjol – också räknas till en av de största daminnebandyspelarna genom tiderna redan nu.

– Jag har absolut inte några sådana tankar eftersom jag inte varit med så länge, menar Emelie.

Dahlerus är mer medveten om sin storhet, trots sin ödmjukhet.

– Det är ärofyllt på något sätt, och när man får sätta sig lite själv och tänka lite så är det stort. Just nu är man uppe i det så man tänker inte så mycket på att det har gått så bra i karriären, säger Hermine.

Det är två matcher kvar i VM för Dahlerus och Lindström att leverera poäng och det börjar med Finland i semifinalen under fredagen.

– Det blir en klurig match, man vet inte riktigt var Finland står, säger Emelie.

Ni byter hall och det blir mer publik, kan publiken påverka?
– Jag tänker inte alls på om publiken är med eller emot mig, utan det är mest roligt att de är där och tittar.

Hermine Dahlerus berättar att känslan i gruppen är bra.

– Det känns ganska lugnt just nu. Vi har en bra känsla i laget men sedan vet man inte hur det skulle kännas om vi går in och får ett tidigt mål i baken. Då gäller det att behålla lugnet, men det känns som att vi är säkra på varandra, och vi litar på varandra.

Rekordjakten – dels för att sätta nya, men också för att stärkta redan satta rekord – fortsätter för Hermine Dahlerus och Emelie Lindström. Dahlerus menar dock att det här kan vara hennes sista VM, även om hon inte vågar stänga dörren helt inför framtiden.

– Det är två år till nästa VM. Det är svårt att säga ja eller nej, men jag har väl sagt att det här är min sista VM-turnering, men det beror på hur kul det är. Jag vågar faktiskt inte lova något, vi får se, men det kanske är dags för nya spelare att ta sig fram, skrattar Hermine.

För Emelie Lindström har VM-karriären bara börjat.

– Jag kommer absolut att spela fler VM om jag får chansen, säger hon.

Men framtida VM i all ära, nu är det fokus på Västerås och semifinalen mot Finland.

– Jag tror att Emelie gör två mål på pass från mig, säger Hermine.

– Jag tror också att Minne gör två mål, skrattar Emelie.

Med tanke på rekordjakten så blir ingen förvånad om det kommer nya mål från Balrogduon. Rekordslakten fortsätter.